MANDAL: 44-åringen er tiltalt for å ha ført en speedbåt med sju personer om bord, som kjørte på land. To personer døde. Tiltalte førte båten med opp mot to i promille.

— Han handlet grovt uaktsomt med å kjøre båten med promille og stor fart, sa politiadvokat Hellek Rue.

I tillegg kreves det til sammen opp til 250.000 kroner i erstatning og oppreisning til enkene etter de to døde mennene.

Husker ingenting

Selv husker tiltalte så godt som ingenting fra tragedien. Han er tiltalt for uaktsomt drap og for å ha kjørt med promille.

— Det har vært en forferdelig tid, sa mannen i sin forklaring.

Det var 29. juli i fjor at 44-åringen kjørte en speedbåt med sju personer på land. To av disse omkom i ulykken, mens fire ble skadet. En kom fra det fysisk uskadet.

I tiltalen heter det at båtføreren hadde minst 1,41 i promille da tragedien skjedde, en promille som ble målt vel fire timer etterpå. Båten skal ha hatt en fart på 27 knop.

De sju hadde vært på fest ved ei hytte i Nordfjorden, øst for Skjernøybrua. Det ble servert mye alkohol på festen, i tillegg til at folk hadde med seg drikke.

— Jeg drakk velkomstdrink, og siden vin og øl. Jeg husker lite fra selve kvelden, og vet ikke hvor mye jeg drakk. Det neste jeg husker er masse blålys og folk, forklarte han i retten.

Selv ble han nærmest ikke skadet, ut over et kraftig slag i den ene armen og et kutt i leppa.

Han forklarte seg delvis gråtkvalt, og beskrev tiden etter ulykken som svært tung. – Jeg har hatt mye skyldfølelse, særlig fordi jeg selv nesten var uskadd, sa 44-åringen.

Han har vært skipsfører i åtte år av større skip, og har så godt som hele tiden i etterkant vært i arbeid. – Det har gjort godt å jobbe og få tankene på noe annet, forklarte han.

Smell

Hytteeieren forklarte seg i etterkant, og sa at han hørte to kraftige smell ut i fjorden etter at båten hadde dratt. – Jeg skjønte at det hadde skjedd en tragedie, og dro etter i min båt, sa han.

Han antok de hadde truffet land ved Skjernøybrua, men en gjeng som satt her sa at ingen båter hadde passert. Han tverrvendte innover i fjorden igjen, og fant båten. Her satte han i gang redningsarbeidet sammen med en hyttenabo som var kommet til. – Det var svært overraskende å finne båten her, at båten hadde feilnavigert så mye, sa han.

Saken skulle også gått torsdag, men man ble ferdig med forhandlingene allerede onsdag.