HOVDEN: – Jeg leide hytte i fjor, og jeg sjekket røykvarsleren med en gang jeg kom. Der var det ikke batteri, sier Sven Kåre Hagevik, som er underbrannmester i sør-Rogaland. Han gikk straks til resepsjonen for å få et nytt batteri.

– Jeg fikk beskjed om at det er vanlig at hytteeiere tar ut batteriet når de lager mat og kanskje glemmer å sette det inn igjen. Det går ikke an. Hvis utleierne vet at det er et problem, må de ordne opp i det, sier Hagevik. Hytta han leide har ingen tilknytning til den som brant ned natt til tirsdag. Den han leide eies av Hovden hytteformidling.

Blir ikke sjekket

Utleier i Hovden Hytteformidling Jan Sletten avviser at batterimangel er noe problem. Han driver utleie av 33 privateide hytter.

– Å, ja, det er alltid batteri i røykvarslerne. Og hvis de som leier ikke er fornøyd, tar de kontakt. Røykvarslerne blir ikke sjekket mellom hver gang hytta blir leid ut, så hvis batteriet blir fjernet, er det ikke alltid vi legger merke til det, sier Sletten.

– Bør ikke dere sjekke at dette er i orden?

– Man bør og bør. Vi prøver i størst mulig grad å legge til rette for at ting er som det skal være, men gjesten har også et ansvar.

– Hva hvis gjesten ikke hadde sjekket røykvarsleren?

– Det er en svikt hvis det stemmer at det ikke var batteri i røykvarsleren. Vi har allerede begynt å se på rutinene våre i lys av tragedien. I går var vi inne i alle hyttene og merket oss de røykvarslerne som bør sjekkes.

– Hvorfor skal det noe så alvorlig til før det skjer?

– Det er veldig beklagelig at det av og til forsvinner batteri. Nå må vi inn og se på om vi skal sjekke hyttene mellom hver leietaker og finne ut hvem som har ansvar for hva.

Det var ikke Hovden Hytteformidling som leide ut hytter til Vejstrup-elevene.

Både Hovden Alpin Apartments og Eminent Hovdestøylen hotell har sentralt brannvarslingssystem som går i alle hytter og leiligheter.

Det er eier som er ansvarlig for røykvarsler og brannslokkingsutstyr.

Vil se på rutinene

– I lys av ulykken skal vi kjøre et opplegg mot de som driver hytteutleie for å se hvordan vi kan unngå unødige ulykker , sier Egil Kvitne, som er leder for forebyggende avdeling i Setesdal brannvesen.

– En må ha gode rutiner for å opprettholde sikkerheten når det er utskiftning av folk i hyttene.