De to demonstrantene ble drept av sikkerhetsvakter tirsdag da de forsøkte å sette fyr på en bankbygning som demonstrantene marsjerte forbi under en protest gjennom sentrum av Lahore.

I Islamabad måtte politiet ta i bruk tåregass og vannkanoner for å spre flere hundre demonstranter som brøt gjennom sperringene og tok seg fram til nasjonalforsamlingens bygning.

Også tirsdag fikk Telenor gjennomgå, og et servicesenter som telegiganten driver i Lahore ble påtent. Det gikk også hardt ut over flere spisesteder som hamburgerkjeden McDonalds, pizzagiganten Pizza Hut og KFC.

— Vi har ikke inntrykk av at disse aksjonene er rettet direkte mot Telenor, og vi har ikke hatt noen angrep mot våre kontorer, sier Espen Tuman Johnsen, som er informasjonssjef for Telenors virksomhet i Asia.

Han understreker at Telenor følger utviklingen meget nøye, og beredskapen er skjerpet.

— Men våre ansatte arbeider som normalt, og det er ikke aktuelt å trekke oss ut nå, sier Johnsen, som opplyser at Telenor har 900 ansatte i Pakistan, av dem 11 nordmenn.

Tåregass og vannkanoner

En Telenor-butikk i Peshawar ble ødelagt mandag, og ifølge øyenvitner har butikkeiere i Peshawar vært travelt opptatt med å fjerne reklameplakater for Telenor-produkter i et forsøk på å unngå aksjoner fra gatemobben. En Telenor-butikk i Attock nordvest for Islamabad er også ødelagt av demonstranter.

Politiet tok i bruk tåregass og skjøt i lufta for å stanse demonstrantene i Lahore som hadde tatt stilling bak barrikader av bildekk og tømmerstokker. Mange butikker i millionbyen holder stengt og islamistene oppfordrer til streik. Landets ytterliggående islamistiske partier oppfordrer til generalstreik 3. mars.

I Islamabad marsjerte vel 400 studenter gjennom byen mot den diplomatiske enklaven i byen, der de fleste europeiske ambassadene ligger, men ikke den danske.

Demonstrantene ropte «Død over Danmark» og «Død over Amerika», men ble ikke stanset før de var kommet flere hundre meter inn på ambassadeområdet. Protestene var i første rekke rettet mot den britiske og indiske ambassaden.

Men en talsmann for den indiske ambassaden opplyser at det har vært rolig i området, og politiet har tydeligvis maktet og holde de rasende demonstrantene på betryggende avstand.

Bush og Musharraf

I tillegg til protestmarsjer i Lahore og Islamabad, har det også vært demonstrasjoner i Hyderabad og Peshawar. Befolkningen ser ikke med blide øyne på Muhammed-tegningene og mener de er blasfemiske.

I Pakistan straffes blasfemi med døden, og folkets vrede retter seg ikke bare mot Danmark og USA. Også landets egen president, Pervez Musharraf, får gjennomgå – ikke minst fordi han står på god fot med de vestlige land der profeten Muhammed er blitt krenket.

Musharraf blir stemplet som forræder, og demonstrantene i Lahore brente tirsdag en dukke som fremstilte USAs president George W. Bush. Foranledningen var at Bush planlegger et besøk til Pakistan neste måned.

Innenriksminister Sherpao understreker at sikkerhetsstyrkene har ordre om å beskytte all viktig utenlandsk eiendom, selv om øyenvitner mener politiet ofte tar lett på voldelige aksjoner mot utlendinger.

— Det er et meget ømtålig spørsmål vi skal ta stilling til og derfor vil vi ikke gå altfor hardt til verks, sier innenriksministeren. Men politiet har fått ekstra mannskaper for å beskytte ambassader og residenser som ligger utenfor den diplomatiske enklaven i Islamabad.