MANDAL: — Jeg beklager hendelsen overfor de andre elevene som så på, sier Sigbjørn Sløgedal til Fædrelandsvennen.

Det var torsdag at 5. klasse på Holum skole i Mandal hadde gymnastikk. Rektoren var selv lærer. I guttegarderoben etter timen dusjet alle guttene, med unntak av en. Han nektet, til tross for en regel på skolen om at fra 4. klasse og oppover skal alle dusje etter gymtimen.

Dusjnekten fikk rektoren til å reagere. Han tvang klærne av gutten, trakk ham inn i dusjen og slo på vannet. Tvangen skjedde på en slik måte at de andre elevene protesterte på handlemåten, uten at det hjalp.

Fædrelandsvennen får bekreftet at foreldrene til gutten nå vurderer å politianmelde rektoren etter hendelsen, fordi de føler handlemåten var for brutal.

Skrev brev

Foreldrene selv ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

Dagen etter, altså fredag, hadde guttens far et langt møte om hendelsen med rektor.

Samme dag skrev også rektor brev til alle foresatte i 5. klasse, et brev Fædrelandsvennen har fått lest opp. Her redegjør rektor for hva som hadde skjedd. Han innrømmer å ha «hjulpet eleven med å kle av seg og dusje». Det heter at tanken var at ingen skulle oppnå fordeler eller få det som de ville med å protesterte. Videre beklager han hendelsen, fordi han registrerte på eleven og hans medelever at han gikk over grensen for det han kan og skal gjøre.

Fædrelandsvennen snakket med Sløgedal i går kveld. Han viser konsekvent til taushetsplikten, men beklager hendelsen overfor elevene som så på. De ble skremte over det som skjedde.

— Min handlemåte ellers finner jeg rimelig, sier Sløgedal.

— Hva mener du med det?

— Jeg viser igjen til taushetsplikten, sier han.

Leder for Foreldrenes arbeidsutvalg ved Holum skole, Ann-Karin Løvaas, sier at rektoren informerte henne om hendelsen fredag.

— Ettersom jeg ikke har hørt elevens versjon ennå, vet jeg ikke hvordan vi som utvalg skal takle saken videre, sier hun.

Men Løvaas er klar på at å tvangsdusje elever som ikke vil dusje, er uakseptabelt.

Vurderer reaksjoner

Fredag var rektoren i samtale med personalsjef i Mandal kommune, Irene Lunde, som er hans arbeidsgiver.

— Vi har hatt rektoren til samtale etter hendelsen, og dette er nå å betrakte som en personalsak, sier hun.

Lunde sier at hun ikke vil kommentere saken i avisen ettersom dette er en personalsak.

— Hvorvidt disiplinære reaksjoner vil bli iverksatt i denne saken, kan jeg ikke si noe om nå, ut over at det vil bli vurdert, sier hun.

jarle.martinsen@fvn.no