25 prosent av den norske befolkningen røykte daglig i 2005, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) årlige undersøkelse om tobakksbruk. Det er det åttende året på rad med nedgang i antall røykere.

Den langsiktige tendensen er klar. I 1998 røykte hver tredje nordmann, 33 prosent. I 2005 røyker hver fjerde nordmann, 25 prosent. Det tilsvarer en nedgang fra om lag 1.170.000 til rundt 924.000 røykere.

– Det er oppløftende å se at nedgangen fortsetter også i 2005, sier avdelingsdirektør Kari Huseby i Sosial— og helsedirektoratet.

Hun håper årets tobakkskampanje, «Røyken tar pusten fra deg», vil bidra til en videre nedgang.

Rundt 100.000 nordmenn oppga at de sluttet å røyke etter den forrige store røykesluttkampanjen i januar 2003. Utdanningsbakgrunn viktig faktor

Utdanning har stor betydning for røykemønsteret. Mer enn dobbelt så stor andel av de med grunnskoleutdanning røyker sammenlignet med dem med universitets-/høgskoleutdanning.

Andelen som røyker daglig har sunket betydelig blant dem med lengst utdanning, mens andelen som røyker daglig blant dem med grunnskoleutdanning er den samme i dag som på midten av 1970-tallet.

Når dette skal ses i sammenheng med den totale andelen røykere, må man imidlertid ta i betraktning at befolkningens utdanningsnivå er mye endret fra midten av 1970-tallet til i dag