Se oversikt over hva som ble beslaglagt i Kristiansand her.

ARENDAL: Beslaget ble gjort i Flosta øst for Arendal. To kvinner kom over det store partiet da de var på sopptur. Hasjbeslaget på 115 kilo er det nest største som noen gang er gjort på Sørlandet, bare slått av det nesten ett tonn store beslaget i Flekkefjord i 2000. I dag offentliggjør Tollvesenet sin beslagstatistikk for 2005. I alt ble 437 kilo hasj beslaglagt i løpet av forrige år. Ingen andre narkotiske stoffer kommer like høyt på beslagstatistikken.

— Cannabis er det narkotiske stoffet det selges mest av her i landet. Derfor topper det naturlig nok beslagstatistikken, sier underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Geir Høiseth. Han forteller at beslagstatistikken for 2005 er på det jevne sammenlignet med tidligere år.

— Hvis man sammenligner 2005 med 2004 vil man finne både økning og nedgang i de forskjellige beslagkategoriene, men det skyldes store enkeltbeslag i ett av de to årene. For å se jevnheten må man ta for seg statistikken over en femårsperiode, sier han.

Fjorårets beslag av kokain er et godt eksempel på dette. Hele 206 kilo av det hvite pulveret ble beslaglagt i 2005, mens det i 2004 «bare» ble oppdaget 23 kilo. Gjennomsnittet fra 2000 til 2004 var på 18 kilo beslaglagt kokain.

— I november 2005 hadde vi årets største enkeltbeslag på 190 kilo kokain i Mosjøen. Da sier det seg selv at statistikken kan se merkelig ut, forklarer Høiseth.

Fjorårets største enkeltbeslag for både amfetamin og heroin ble gjort i Oslo. Beslagene var på henholdsvis 20 kilo og 13,4 kilo.

— Det kan virke som om mye av narkotikatrafikken går gjennom Østlandet. En del kommer inn fra Sverige, men også Gardermoen har hatt gode beslagresultater i år, sier Høiseth.

Ola og Kari Nordmann holder seg i stor grad unna narkotikasmuglingen, men markerer seg sterkere på fødelandets høyt beskattede varer. Øl, vin og sigaretter er varene Tollvesenet gjør flest småbeslag på.

Geir Høiseth biter seg spesielt merke i spritbeslaget for 2005. Metanol-dødsfallene har helt tydelig satt en støkk i mange.

— De siste to årene har markedet for smuglersprit vært nærmest ikke-eksisterende her i landet. Noe er det selvfølgelig, men ytterst lite i forhold til tidligere år. Det er liten tvil om at metanol-saken sitter dypt i folk.

Dessverre har folk en tendens til å glemme fort, og Høiseth tror spritsmuglingen vil ta seg opp igjen i årene som kommer.

Underdirektøren mener utfordringene er mange for Tollevesenet i tiden som kommer.

— Smuglerne finner stadig nye metoder for å få varene sine inn i landet. De siste årene har antall narkotikabeslag gått ned, og utfordringen vår er å gjøre en skikkelig innsats for å få den opp igjen.