– Det som gjør meg mest skremt, er at norske helsemyndigheter ikke forstår hvor farlig dette kan være. På grunn av det får ikke politikerne riktig informasjon, og på grunn av det igjen bevilger man ikke de midler som ville vært nødvendig for å bygge opp en reelt bedre beredskap, sier statsstipendiat Olav Albert Christoffersen til TVNorge.

– Kan bli verre

Virusforskeren mener at man allerede nå burde sette i gang produksjon av vaksiner basert på den kjente varianten av fugleinfluensaen. I dag er den en fuglesykdom. Men halvparten av de 192 menneskene som er blitt smittet på verdensbasis, er døde.

– En mutert variant som smitter mellom mennesker, kan bli mildere enn det er nå, det kan bli omtrent det samme, men det kan også bli enda verre. Samtidig som det blir mer smittsomt, så kan det bli enda farligere for mennesker. Verstefallsscenariet burde være noe som er verre enn Svartedauden, sier Christoffersen.

Støtte

Forskeren har nylig fått publisert en artikkel om fugleinfluensa i tidsskriftet Microbial Ecology in Health and Disease sammen med Anna Haug, som er doktor i forebyggende medisin. Hun støtter kollegaens synspunkter.

Britiske myndigheter tar ifølge avisen Sunday Times høyde for over 700.000 døde i Storbritannia, 100.000 av dem skolebarn.