SKRIV DIN MENING: Hva synes du om at kloakk renner rett ut i sørlandsskjærgården?

LILLESAND: — Vi mener urenset kloakk fra 70 mennesker utgjør en betydelig forurensing, og at kommunen må sørge for at noe blir gjort, sier Ørnulf Sjursen på ytre Ulyøya.

— Det er absolutt et problem. Ser man på Havglimt alene, blir det en del utslipp med 70 gjester. Kommunen skal i møte med Havglimt om kort tid, og vil komme med en konklusjon i etterkant, sier Tommy Egge, avdelingsingeniør på vann, avløp og renovasjon i Lillesand.

Familien Sjursen har sommerhus like ved det populære leirstedet Havglimt, som eies og drives av Det Norske Misjonsselskap (NMS). En 42 år gammel utslippstillatelse gir leirskolen lov til å sende kloakken rett i sjøen.

— Jeg mener likevel at en organisasjon som dette bør oppføre seg annerledes. De arbeider med barn og unge, og burde gå foran med et godt eksempel. Havglimt skal i gang med bygging av et nytt internat, og burde finne det naturlig å oppgradere avløpssystemet ved samme anledning, sier Sjursen.

Kona Nina Sjursen nikker:

— Det er ekkelt at alt går ut i bukta. Folk pleide å fiske der, men det er nok ikke så mange som gjør det nå, sier hun.

- Bør følge dagens krav

I et referat fra Ulvøysund Vels årsmøte står det at kloakk og toalettpapir er blitt observert i området hvor rørledningen ligger.

— Vi har ikke sett noe i overflaten, men folk som dykket sa det ikke så bra ut, forteller ekteparet.

Ørnulf Sjursen påpeker at Misjonsselskapet har sluttet seg til et miljøvernprosjekt som heter «Grønne Menigheter».

— Prosjektet drives av Kirkerådet, og de har uttalt at kirkens praksis og virksomhet må ta hensyn til de miljømessige krav. Havglimts utslippstillatelse stemmer ikke overens med dagens regler, mener han.

Paul Ramm samtykker.

— Vi har stor respekt for Misjonsselskapets arbeid på Havglimt, men de bør pålegges å følge samme regler som andre må nå, sier han.

Selv måtte Ramm bygge renseanlegg for flere hundre tusen til hytta si, og vannet slippes fra en ledning 500 meter ut i Kvåsefjorden.

Sjursen uttaler seg som privatperson til Fædrelandsvennen, men har sendt brev til Misjonsselskapet i egenskap av å være formann i Ulvøysund Vel.

— Vi har bedt Havglimt om å vurdere saken og engasjere seg for miljøet, forteller Sjursen.

Møte med kommunen

Regionleder i NMS, Øyvind Oterholt, sier Havglimt ønsker at avløpsforholdene skal stå i henhold til myndighetenes krav.

— Dersom kommunen kommer med nye krav, vil vi selvfølgelig etterfølge disse. Men jeg vil understreke at det ikke er snakk om å øke antall gjestedøgn eller sengeplasser i forbindelse med det nye internatet. Vi river et av de gamle, og utslippene blir som før, sier han.

Misjonsselskapet har kontaktet Lillesand kommune om situasjonen.

— Vi vil selvsagt lytte til det naboene tenker og mener, men kommunen må ta en objektiv vurdering av om noe må gjøres. Per nå ser vi ikke på Havglimt som miljøforurensende, sier Oterholt.

Avdelingsingeniør Tommy Egge i Lillesand sier Havglimt bare er en av mange som slipper kloakken rett ut.

— Det er veldig mange slike tilfeller. Vi ønsker å rydde opp, men må ta det gradvis. Arbeidet krever tid og ressurser, sier han.

Egge forteller at sørlandskysten er sårbar, og at utslippene forurenser betydelig.