LILLESAND/KRISTIANSAND: — Det er kjempedeilig her, sier Torunn Borgersen mellom sprutende basketak i vannet på Tingsaker i Lillesand. Det er over tjue grader i sjøen, og vannet er rent.

Men også Kristiansand og Sørlandet for øvrig kan friste med rent og godt badevann denne sommeren.

— Badevannsprøvene til nå i år viser at vi har helt topp kvalitet på badevannet i Kristiansand kommune, skriver Are Vegusdal i en e-post til Fædrelandsvennen tirsdag ettermiddag.

Vegusdal er avdelingsingeniør i miljørettet helsevern i Kristiansand kommune.

På mandag tok han ukens siste test ved stranda på Møvig. Der var resultatene som på øvrige badeplasser i kommunene på Agder - nærmest bakteriefritt.

Mange prøver

Lillesand tar badevannsprøver 16 steder i kommunen hver mandag, opplyser Tor Skibelid i Lillesand kommune.

— Resultatene er det et laboratorium som tar seg av, så jeg ser mest på temperaturmåleren. Det er godt og varmt ved Hestholmen i Isefjærfjorden, så det hender jeg hopper uti der, humrer Skibelid.

På 15 av de 16 stedene ble det sist målt svært god vannkvalitet. Bare i S.N. Hansens park var verdien middels. Det går likevel helt fint å bade.

Salmonella

Agderlab som analyserer prøvene som blir tatt, måler antall tarmbakterier per 100 milliliter i vannet. Overstiger verdien 1000 blir vannet karakterisert som uegnet til bading.

Målingen er en indikator på om det finnes avføring i drikkevannet.

— Høye verdier kan bety at vannet inneholder bakterier som salmonella eller forskjellige typer virus, sier Rajeev Sehjpal hos Agderlab.

— Barn og mennesker med nedsatt immunforsvar er utsatt for bakteriene. Er verdiene høye kan disse gruppene få plager som oppkast, diare og magetrøbbel, sier Sehjpal.

Han forteller at de også følger med på sikten i vannet.

— Er det for mye humus og grums i vannet, fraråder vi bading. Uklart vann er farlig å bade i, fordi det er vanskelig å finne personer som havner under vann, sier ingeniøren.

tore.sevheim@fvn.no