KRISTIANSAND: — Formålet med ditt besøk?

— Jeg er invitert av Strømmestiftelsen, som har hjulpet meg med å lage min egen arbeidsplass. Nå vil jeg hjelpe Strømmestiftelsen med å skaffe jobber til andre.

PÅ NORGESBESØK: Rose Kabasinguzi (t.v.) og Cathrine Kitongo er invitert av Strømmestiftelsen for å delta på Jobbskaper-kampanjen. Kitongo er leder for Miles2Smiles, en organisasjon som tilbyr barnehageplass og mikrofinanslån. Begge deler gjør at kvinner får tid og økonomi til skape sine egne arbeidsplasser, en ordning Kabasinguzi har nyt godt av.

Barnehage og mikrofinanslån

— Hva er din forretningsidé?

— Gjennom barnehagen Miles2Smiles, en organisasjon som også som tilbyr barnehageplass, og mikrofinanslån gjennom såkalte spare- og lånegrupper, har jeg fått mulighet til å starte et verksted hjemme, der jeg lager perlekjeder og boller av resirkulert kalenderpapir. Jeg tar imot bestillinger enten ved at kundene kommer hjem til meg, eller at jeg drar til et håndverksmarked. En av mine faste kunder er pilot. Han selger produktene mine gjennom sine to butikker i London. Nå har jeg også fått en ordre på 50 boller fra en barnehage her i Kristiansand.

- Hvordan organiseres mikrofinanslån?

— I grupper på 30 personer. Bare gjennom Miles2Smiles er det 58 grupper. Kvinner prioriteres.

Hjelp til selvhjelp

- Hvordan har dette hjulpet deg og din familie?

— Jeg er hovedforsørger. Nå kan jeg betale husleie, kjøpe mat og betale skolepenger for mine seks barn og ett adoptivbarn. Jeg hadde aldri hatt mulighet for lån i en vanlig bank, som stiller krav om sikkerhet. Derfor er jeg veldig heldig som fikk mikrofinanslån fra Strømmestiftelsen. Nå kan jeg drømme om at barna mine kan gå på videregående, kanskje til og med universitet.

- Hvilke planer har du?

— Jeg prøver å spare til å bygge mitt eget hus, med et større verksted. Alle barna hjelper til i produksjonen utenom skolen, så på den måten kan forretningen skape nye arbeidsplasser på sikt.

Kaldt klima, varme mennesker

- Hva synes du om klimaet vårt?

— I begynnelsen frøys jeg, men nå går det helt greit. Jeg har badet i Helleviga i Søgne. 16,5 grader. Det var veldig kaldt til å begynne med.

- Noe mer?

— Jeg vil takke det norske folk som er villig til å hjelpe andre mennesker, mennesker de ikke engang kjenner. Dere er med på å løfte oss kvinner fram, noe våre egne myndigheter har mislykkes i.