LILLESAND: — Vi står på terskelen til en ny astronomisk gullalder.

Dette var åpningsreplikken til Knut Jørgen Røed Ødegaard da han i går kveld gjestet Rotunden på Møglestu videregående skole.

Liv i rommet?

Den kjente astronomen gav de over 300 fremmøtte en uforglemmelig kveld. Med sin energiske og morsomme måte å formidle et budskap på, var det en svært lydhør forsamling som fikk høre, og ikke minst se, fantastiske historier om alt som rører seg i himmelrommet.

Røed Ødegaard pekte på at vi i nær fremtid vil få svar på mange av de kosmiske mysteriene. For eksempel om det er liv i verdensrommet. Den kjente astronomen som ofte er å se i forskjellige medier, fortalte mange historier knyttet til den spesielle meteorittsommeren i Norge i år.

Meteoritter, kometer, planeter og stjerner. Astronomen var innom det meste i løpet av foredraget, og kommenterte spøkefullt at det er vanskelig å bli arbeidsledig som astronom.

— Vi har store ting i vente, sa Røed Ødegaard, og inviterte publikum til et arrangement i Frognerparken om seks milliarder år.

Kjempekult

Før foredraget snakket Fædrelandsvennen med noen av entusiastene i salen.

— Det høres spennende ut. Jeg har sett ham på tv-programmet Newton, og da er det alltid gøy å høre på, sa Stian Hykkerud Helgesen (12), som kom sammen med pappa og lillesøster.

— Kjempekult med planeter og meteorer, syntes lillesøster Trine Lise på 11 år, mens pappa Svein Hykkerud også var spent foran kveldens kosmiske rundtur.

Arrangør for foredraget til Knut Jørgen Røed Ødegaard var Astronomiforeningen i Agder og Møglestu videregående skole. Og etter den enorme interessen å dømme, bør vel medlemstallet i den lokale foreningen raskt øke fra 50. — Normalt er vi 20-30 på møtene våre, så dette lover godt, sa leder Trond Hugo Hermansen.

Røed Ødegaard har skrevet flere bøker, og mange benyttet anledningen til å sikre seg en eller flere signerte utgaver.

FAKTA

Knut Jørgen Røed Ødegaard

Kjent astrofysiker og formidler av populærvitenskap.

Stipendiat og formidlingsansvarlig ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitett i Oslo.

Leder i Norsk Astronomisk Selskap