EVJE OG HORNNES: Oi, her må jeg gå inn å endre brukernavn og passord, var det første jeg tenkte. Man hører hele tiden at folk stjeler opplysninger om kontoen din, så jeg tenkte det var best å reagere raskt. Men da jeg trykket på linken og kom inn på siden, virket det hele ganske suspekt. Siden var prikk lik PayPal, men adressefeltet var ulikt, sier Langøen til Fædrelandsvennen.

Heldigvis gav ikke Tom Gaard bort kontoopplysningene sine. Men ettersom han bruker PayPal som betalingsløsning når han tipper og spiller lotto kunne det like gjerne gått galt.

— Det er skrevet på en måte som gjør at du lett kan bli lurt. Du tror de sender deg en påminnelse som skal hindre svindel, mens du i realiteten blir forsøkt svindlet, sier Langøen.

Selv har han ikke stående inne mer enn omkring 2-3000 kroner på PayPal-kontoen sin. Men han tror mange har langt større summer på kontoen.

— Premier i pengespill blir utbetalt på slike kontoer. Så for en del folk kan det bety tap av flere tusen kroner, sier Langøen.

Forbrukerrådet kjenner til at det foregår ulike forsøk på betalingstjeneste-svindel. Men ingen har så langt meldt inn at de er svindlet.

— Vår oppfordringer er at folk må være ytterst forsiktig med hvilken opplysninger de gir over Internett. Hvis noen kommer til deg på gata og spør om kontoopplysninger vil du aldri ha gitt de fra deg. Det bør ikke være noe annerledes på Internett, sier rådgiver Anne Nesheim i politisk avdeling hos Forbrukerrådet.

Nesheim mener det er tilnærmet bortkastet å anmelde forholdet til politiet. Erfaring viser at det er nærmest umulig å finne bakmennene, og at politiet trolig ikke vil agerer før de har et større antall saker.

— Dersom man blir svindlet foreligger det et lovbrudd, men det er vanskelig å drive etterforskning. Det ville være naturlig om PayPal kom på banen. De bør være i stand til å se hvor pengene går. Det generelle rådet er å slettet slik epost umiddelbart, sier Nesheim til Fædrelandsvennen.