LILLESAND: — Det er sjelden at en ordning som boplikten har medført så mye uvennskap i et lokalsamfunn. Folk blir misunnelige på hverandre når én får lov til noe mens en annen får avslag, og små ting kan bli store problemer. Krangel på grunn av boplikten har vært drepende for lokalmiljøet i mange år, og dette kan være svært skadelig for barn som skal gå på skole og leke sammen, sier Per-Olaf Berg-Jacobsen.

Familien hans har hatt tilhold på Ågerøya i over 50 år, og eier nå to av husene i Stranda. Det ene, som tidligere tilhørte Alf Lyng Johannessen, ble kjøpt i 2004 og rammes av boplikt fra juni i år. Det andre benyttes som feriehus. - Jeg kommer til å overholde boplikten ved å leie ut, men det er utrolig mye som må gjøres før det er mulig å bo der. Jeg vil ikke legge skjul på at jeg er part i saken, sier Berg-Jacobsen.

Han mener lokalpolitikere i Lillesand vegrer seg for å ta tak i problemene. - Jeg har snakket med flere av dem, og de virker redde for å gjøre noe galt, og for å ta beslutninger i forhold til boplikten. Det er et betent område, men jeg mener det er på tide å slutte å skyve problemene under teppet. Jeg kommer sikkert til å få kritikk for dette utspillet, men det får så være, uttaler Berg-Jacobsen, som har skrevet et langt høringsinnspill om boplikt på Ågerøya i forbindelse med revisjon av den nye kommuneplanen.

Formålet med boplikten skal være å opprettholde fast bosetting, slik at det er liv og virksomhet i kommunen hele året. Berg-Jacobsen mener Lillesand kommune må investere langt større beløp i infrastruktur og tilrettelegging dersom dette målet skal nås. - Bopliktordningen fungerer overhodet ikke slik den skal. Transportforholdene mellom øya og fastlandet gjør situasjonen vanskelig, og kommunen sier boplikten anses som oppfylt om man tilbringer 183 dager i året på øya. Poenget er at man kan bo på land om vinteren, men hvor blir det da av livet og virksomheten på Ågerøya? Det er heller ikke alle som råd til to boliger, uttaler Berg-Jacobsen.

I brevet til kommunen foreslår han løsninger som kabelferje mellom fastlandet og øya, og at kommunen ved å tilrettelegge for nye hus kan kreve forkjøpsrett til boligtakst for å hindre spekulasjon. - Jeg kan ikke forstå at alle som er glade i Ågerøya ikke kan bli enige om felles løsninger på saker og ting. Man må få lov til å gjennomføre tiltak som letter hverdagen når man bor på en øy, uten at det skal settes i gang store bevegelser. Alle har vel en felles interesse i å skape greie forhold, spør han.

Berg-Jacobsen finner det rart at kommunen ønsker minst mulig sammenblanding av fritidsboliger og helårsboliger i utkantstrøk. - Jeg tror det virker berikende på miljøet. Familier som har hatt sitt sommerparadis på øya i generasjoner bruker store deler av feriene på vedlikehold, og uten dette ville mange av de gamle eiendommene forfalt.