KRISTIANSAND: Statsadvokatene i Agder har tatt ut tiltale mot den 25 år gamle barnefaren fra Kristiansand . Han er tiltalt for legemsbeskadigelse og fordi skadene på barnet er gjennomført på en særlig smertefull måte.

— Den 25 år gamle barnefaren har fra første stund benektet at han har utøvd vold mot sitt eget barn. Han stiller seg helt uforstående til tiltalen som er reist mot ham, sier den tiltaltes forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen.

Den da seks måneder gamle gutten er nå blitt halvannet år. Barnet er blitt blind og har fått så omfattende og varige hjerneskader at det vil være et livslangt og meget sterkt behov for pleie og omsorg.

Barnet ristet

Så vidt Fædrelandsvennen forstår ble barnet skadet en natt i mars i fjor, og ifølge tiltalen mener påtalemyndigheten å kunne bevise at det var faren som ristet barnet sitt så kraftig at det fikk varige hjerneskader.

Det var Sørlandet Sykehus Kristiansand som varslet politiet om skadene på den lille gutten.

Professor dr. med Torleiv Rognum gav i mars i fjor en sakkyndig uttalelse om skadene som gutten var påført.

Da den 25 år gamle barnefaren ble fremstilt for fengsling første gang 18. mars 2005 mente tingretten at det var skjellig grunn til mistanke mot mannen. «Retten la i denne sammenheng til grunn at barnet var påført livstruende skader og at siktede hadde omsorg for barnet i den kritiske perioden. Dette sammenholdt med at skadene var forenlig med kraftig risting forstås å ha vært avgjørende for rettens vurdering» skrev dommeren i forbindelse med kravet fra påtalemyndigheten om forelenget fengsling 31. mars.

Usikkerhet

I dette rettsmøtet fremholdt tingretten at det var usikkerhet knyttet til på hvilken måte skadene er påført barnet, selv etter den sakkyndige uttalelsen fra professor Rognum.

Så vidt Fædrelandsvennen forstår kommer påtalemyndigheten til å legge frem flere sakkyndige rapporter for å bygge opp om det aktoratet mener å kunne føre bevis for under hovedforhandlingen i retten.

Etter fengslingsmøtet i tingretten 31. mars i fjor ble barnefaren løslatt etter å ha sittet i varetekt er par uke.

Statsadvokat Stina Sveier Nilsen skal aktorere saken i tingretten.