OSLO: Mandag møtes sjøoffiserene for å diskutere situasjonen. En ny utvidelse av streiken kan være på trappene, men denne saken står ikke på dagsordenen som sådan.

– Vi skal snakke om situasjonen og gjøre opp status, før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre videre, sier forhandlingsleder Asbjørn Furnes i Norsk Sjøoffisersforbund.

Han så søndag kveld ingen løsning i sikte.

– Vi venter på et utspill og setter oss gjerne ved forhandlingsbordet hvis de kommer med noe konkret. Men så lenge det ikke kommer noen penger på bordet, har vi ingen ting å snakke om, sier Furnes til NTB.

– Umulig

Motparten, Rederienes Landsforening, mener det økonomiske kravet fra sjøoffiserene er av en slik karakter at det ikke er mulig å innfri.

– Vi har ingen planer om ny kontakt eller et nytt tilbud, sier administrerende direktør Harald Thomassen til NTB.

Verken Thomassen eller Furnes vil ta selvkritikk for at så mange passasjerer blir rammet av streiken.

– Det er trist at konflikten rammer en uskyldig tredjepart. Men arbeidskonflikten er iverksatt av den annen part, og jeg synes det er helt tragisk å bruke streikevåpenet på denne måten, sier Thomassen, som synes det er spesielt ille at samtlige nesoddbåter er tatt ut i streiken.

– Samtidig er det jo selvfølgelig en katastrofe for turistnæringen, sier han.

Sendte brev

Ordføreren i Nesodden kommune, Christian Hintze Holm (SV), opplyste til NTB lørdag at han har sendt brev til partene for å informere om skadevirkningene av streiken.

– Vi er jo helt avhengig av sjøveisforbindelsen til Oslo og har ikke noe alternativt transporttilbud. Mange av dem som bor her ute, har heller ikke bil, og det gjør jo situasjonen ekstra komplisert, sier Holm til NTB.

Han understreker at det er ikke mye kommunen kan stille opp med.

– Vi fungerer jo i praksis som et øysamfunn her ute og er helt avhengig av nesoddbåtene, sier ordføreren.

Asbjørn Furnes sier at han foreløpig ikke har mottatt brevet fra Holm, men at han vil svare ham når han kommer på jobb mandag. Harald Thomassen har ingen kommentar til brevet.

55 fartøy i streik

Til sammen 55 ferjer og andre fartøy er nå rammet av konflikten etter at streiken ble utvidet fra natt til søndag. Tre hurtigruteskip er blant dem som er rammet.

Riksmeklingsmannen var i kontakt med partene sist fredag for sonderinger, uten at det kom noe konkret ut av det.