OSLO: Riksmeklingsmann Svein Longva la fram skissen like før klokken 6 onsdag morgen. Det er forventet at partene vil bruke en times tid før de kommer fram til om det blir en løsning.

Det er arbeidstakerorganisasjonene, LO-Stat, YS-Stat, Unio og Akademikerne som forhandler for de statsansatte. I tillegg er ingeniørene i NITO og Norges Farmaceutiske Forening med i oppgjøret. Det er de økonomiske spørsmålene, kroner og øre, som har skapt problemer i meklingen.

Riksmeklingsmann Svein Longva sa tydelig fra da meklingen nærmet seg meklingsfristen midnatt natt til onsdag, at han ønsket å finne en løsning så raskt som mulig. Årsaken er at resultatet for de statsansatte får betydning for en rekke andre meklinger knyttet til kommuneoppgjøret.

Mekling på overtid

Fristen gikk ut midnatt uten at partene er blitt enige i meklingen om lønnsoppgjøret for landets offentlig ansatte, og fra onsdag morgen kan 9500 bli tatt ut i streik.

– Jeg tviler på om jeg har lagt fram en skisse før midnatt, men ingenting er umulig, sa riksmeklingsmannen rett før fristen gikk ut.

Arbeidstakerorganisasjonene, LO-Stat, YS-Stat, Unio og Akademikerne forhandler for de statsansatte. Det er de økonomiske spørsmålene, kroner og øre, som skaper problemer i meklingen. Videre er partene uenig om fordelingen mellom det sentrale og lokale oppgjøret. Det er heller ikke enighet om profilen på det sentrale tillegget.

Straffesaker

Flere politidistrikter og Politidirektoratet blir rammet, blant annet er 90 politijurister tatt ut. En rekke straffesaker kan dermed bli utsatt. Ved universiteter og høyskoler blir også en streik merkbar.

Videre vil en konflikt ramme ligningskontorene, og utbetalingene av skattepenger kan dermed bli forsinket. Også ansatte ved trygdekontorene og i Aetat i de største byene blir tatt ut.