Foto: Privat

GRIMSTAD: — Det er egentlig ganske vanlig at hvalkadavre driver i land. Men gjerne lenger nord, fra Helgeland og oppover, sier Tore Haug, forsker og hvalekspert ved Havforskningsinstituttet i Tromsø til Agderposten.

For noen dager siden gikk Hanne Holst-Jæger og sønnen Kristian en tur rundt Homborøya i Grimstad. I strandkanten møtte familien et syn som fort fikk fantasien til å løpe løpsk. Kunne det være en spekkhogger, en hvalross eller et forhistorisk monster?

— Det er rundt fem meter langt, har ribbein og ser ut som om det har hatt lange tenner som er sagd av, fortalte Hanne Holst-Jæger til fvn.no.

Også fvn.no sine lesere har spekultert i hva kadaveret kan være.

— Jeg får det bare ikke ut av hodet. Vi vært innom de fleste alternativer; hval, spekkhogger, moskus, hvalross og dinosaur. Men vi klarer ikke å finne ut hva det er, sier Holst-Jæger.

Men nå har altså ekspertene konkludert.

— Det er hval i både Nordsjøen og Norskehavet. Selv om spermhvalen vanligvis ikke går i Skagerrak, har det vært noen av dem som har flytt i land i Danmark. Det spesielle med Spermhvalen, er det tykke spekklaget, som gjør at den flyter opp en stund etter at den har dødd. Da er den ofte ganske ugjenkjennelig, sier Tore Haug.

— Vi hadde en veldig artig natt med å prøve å finne ut hva det var og ikke minst se på forslagene andre kom med, sier Hanne Holst Jæger til avisen.