MANDAL: — Vi har vokst opp med disse hestene. De er vanskelige å erstatte, sier Christina Holte Frandsen.

I helgen døde seks hester på rideskolen til Christina og hennes to søstre på Rugland. Antakelig etter å ha spist giftige eikenøtter på beitet.

— Jeg fant to av hestene døde på beitet på fredag. Fire døde senere i stallen, mens to fortsatt er til behandling hos veterinær, sier Holte Frandsen.

TO HESTER. Det kan ta opp til seks uker før de to hestene er helt friske igjen. Nå har rideskolen bare én hest igjen som kan brukes til rideopplæring. Den var ikke på beitet i helgen sammen med de andre hestene.

— Vi prøver å gjøre så godt vi kanfram til vi finner nye hester, men det kan ta lang tid. En kan ikke ha hvilke som helst hester til rideopplæring. I tillegg må jeg bli skikkelig kjent med hesten før den kan brukes i undervisningen, sier Holte Frandsen.

— Mange har ringt og tilbudt oss å låne hesten deres eller selge hesten til oss. Folk er veldig snille, forklarer hun.

SJELDEN. Veterinær Bjørg Siri Svendsen forklarer at nøttene hadde begynt å spire, og derfor kan ha vært giftige. Hun sier det er svært sjeldent hester spiser nøtter. Hun kan ikke huske lignende tilfeller hvor hester har mistet livet.

— Det hender det dør sauer eller storfe på grunn av nøtteforgiftning, men at hester dør av dette er ganske spesielt, sier hun.

En av hestene ble undersøkt på stedet. Det ble funnet rester av nøtter i både magesekk og avføring.

— Ut fra symptomer og funnene kan vi rimelig sikkert si at det er nøtteforgiftning. Antakelig har hestene spist nøttene fordi gress inneholder lite næring på denne årstiden. Men vi kan ikke slå fast dødsårsaken før undersøkelser av prøvene er ferdig, sier hun.

I går ble fem av hestene hentet av Kjell Nilsen på oppdrag fra Norsk protein. De skal fraktes til Fredrikstad for å bli destruert.

— Jeg kan ikke huske å ha hentet så mange hester på ett sted før. Hestene tas med for å kvernes og brennes. Dette er trist for eieren, men slik er nå verden, sier Nilsen.

Tekst: Tore Sevheim

tore.sevheim@fvn.no - 38 27 17 44