— Det er veldig gøy å klatre, men fortsatt litt skummelt. Det jeg er mest redd for er at sikreren skal glemme å følge med, innrømmer Rune Gyrvik.For tre år siden begynte han å klatre på Samsen for å overvinne høydeskrekken sin, og det tok ikke lang tid før han klatret opp den vanskeligste veggen. Nå går han på klatring hver tirsdag, men synes fortsatt høyder kan være tøffe tak. bind for ØYNENE.

Gyrvik synes derfor det er greit å stå på bakken og sikre når kompisen Martin Kristiansen (15) lynkjapt klatrer opp den vanskeligste veggen på Samsen - med bind for øynene! Denne tirsdagen skal nemlig alle de 20 som har møtt opp på den ukentlige klatretreningen prøve å komme seg opp veggen uten å se noe som helst. Ifølge trener Vidar Kristiansen skal dette hjelpe ungdommene til å stole mer på sikreren og utstyret, samtidig som det er god teknikktrening.- Så lenge alle gjør jobben sin er klatring veldig trygt. Det er ikke noe problem å kurere høydeskrekk. Det er bare å begynne i det små og klatre to meter høyere hver gang man prøver, sier han.Vel nede igjen utbryter Kristiansen at han gjerne vil prøve en gang til, for dette var spennende.- Faktisk følte jeg meg tryggere med bind for øynene, siden jeg ikke merket høyden så godt, sier han.Både Kristiansen og Gyrvik forteller at de ofte får adrenalinkick i klatreveggen, og mener dette er det beste med sporten.- Klatring er en skikkelig adrenalinsport! Særlig når man er litt glatt på hendene, slik at man føler det er like før man glipper hver gang man flytter seg. Det er skikkelig gøy, sier Kristiansen, som i motsetning til kompisen ikke lider av høydeskrekk.- Nei, tvert imot, jeg synes det er gøy å stå på toppen og se ned før jeg kaster meg ut. Da er jeg fri som fuglen, sier han. Kristiansen er en av klatrerne som konkurrerer, og leder foreløpig juniorklassen i Sørlandscupen. STORE MUSKLER.

Både Kristiansen og Gyrvik mener å se resultater på kroppen av all klatringen.- Jeg har fått store muskler, sier Gyrvik og ler.- Vi blir sterke av å klatre, særlig i armene. Man blir på en måte så lett i kroppen, sier Kristiansen.Trener Glenn Gautestad mener mange hadde hatt godt av å trene klatring.- Man bruker hele kroppen når man klatrer og får virkelig kjørt seg. Det er en øvelse man ikke gjør til vanlig, så muskler som ikke er i bruk så ofte blir aktivisert, sier han.- I utgangspunktet kan alle klatre. Det er egentlig ingen kroppstype som gir større fordel enn andre. Er man stor så er man gjerne sterk. Er man liten så er man gjerne kjapp. Og man trenger absolutt ikke være den tøffeste for å klatre godt, sier han.Tekst: Yasmin Sunde Hoel38 11 30 00