VALLE: Brannvesenet kjempet fredag kveld en hard kamp for å redde fire kyr fra å drukne i gjødselkjelleren ved en gård på Tveitebø.

Ifølge overbefal Ove Frigstad i Setesdal brannvesen falt fire kuer ned i gjødselkjelleren da et element i gulvet røk.

— Det var i alt tolv kyr i fjøset, og fire av dem ramlet ned. En stund var det ganske dramatisk for den ene, som nesten forsvant helt nedi kloakken. Men heldigvis fikk det en lykkelig slutt, sier han til fvn.no.

- En ubehagelig hendelse

Bonden selv, Tarald Myrum, var lettet over at alt gikk bra.

— Det var en spesiell, og ganske ubehagelig hendelse. Jeg var redd for at noen av kuene kunne stryke med, men heldigvis gikk det bra med alle sammen, sier han.

Ifølge Myrum var det et 60 centimeter bredt gulvelement som gav etter. Gjennom dette hullet i gulvet falt de fire kyra ned i 75 centimeter med gjødsel.

— De landet ganske mykt, og kjelleren var til alt hell ikke helt full, sier Myrum.

Reddet ut gjennom gjødselluke

Like før klokken ti fikk fvn.no opplyst at alle kyra var reddet helskinnet ut av gjødselkjelleren.

— De klarte ikke å heise dem opp igjen, så de måtte ta dem ut gjennom kjellerveggen, sier Anders Torbjørnsen ved brannsentralen 110. Ifølge Ove Frigstad ble kyra reddet ut gjennom luken som brukes til å tømme kjelleren for kumøkk. Tarald Myrum sier denne er laget slik at kyra kan reddes ut i tilfelle de skulle ramle ned.

— At gulvelementene ryker har skjedd andre steder tidligere, så jeg hadde for så vidt en plan klar i tilfelle noe som dette skulle skje. Til neste år skal fjøset være ferdig ombygd, med nye gulvelementer, så dette skjedde egentlig en vinter for tidlig, sier Myrum.

Selv om det så dramatisk ut i starten, ser det ut til at alle kyra kom fra det helt uten skader.

— Alle er ved liv, og det ser greit ut. De går nå rundt og rauter og ser ut til å klare seg fint. Etter at bonden har fått roet dem ned venter det en solid vask, sier Frigstad.

Rydder jordet for gjødsel

Brannvesenet jobber nå med å grave en voll for å samle opp kloakksølet på jordet. En tankbil fra Grimstad er sendt til stedet for å suge opp gjødselen som rant ut fra gjødselkjelleren.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 20.21 fredag kveld.