BIRKELAND: — Det har vært en eventyrlig start så langt i år, langt forbi alle forventninger. Det ser veldig lovende ut, sier en strålende fornøyd Jørgen Birkenes i Nedre Tovdal Fiskelag.

I uke 22 og 23 i år er det fisket opp 242 kilo i Tovdalselva, mot 61 kilo på samme tid i fjor. Til sammenligning er det tatt opp 342 kilo i Mandalselva og 392 kilo i Otra i samme periode.

— Nå har vi vært veldig heldig med vannføringen så langt i år. Dersom dette fortsetter er det ikke umulig at vi tar opp omkring tre tonn. Vi kommer i alle fall til å passere to tonn, mener Birkenes.

De siste ti årene er det satt inn store ressurser for å få opp laksebestanden i Tovdalselva. Blant annet er det kalket mye og satt ut lakserogn i små esker.

— Det kan tyde på at denne laksen nå begynner å trekke tilbake til elva etter å ha vært på tur ut i havet. I fjor ble det tatt mange smålaaks på rundt 1,5 kilo, mens vi i år håper at vekten har økt til mellom 3 - 5 kilo. Så langt ser det ut til å ha slått bra ut, sier Kristensen, og legger til.

— I går var jeg nede for å ta en titt på elva. Det gikk ikke lang tid mellom hvert hopp.

Mye kan tyde på at laksebestanden i Mandalselva og Otra har stabilisert seg. I fjor ble det fanget totalt 11 tonn laks i Mandalselva og oppunder 10 tonn i Otra. De siste årene har fangsten variert mellom fem og ti tonn.

— Det er litt underlig at fangsten er så bra i Otra og Mandalselva ettersom det ikke blir kalket. Spesielt moro er det at Tovdalselva går så mye fram på fangsstatistikken, sier Alf Helge Tønnesen i laksefisk.no, som står ansvarlig for fangsrapporteringen i de tre elvene.