OSLO: I løpet av valgkvelden innrømmet partileder Kristin Halvorsen, nestleder Audun Lysbakken og partisekretær Bård Vegar Solhjell i tur og orden at SV mislyktes i å få sine saker på dagsordenen. SV lå ved 23-tiden an til å få rundt 6,2 prosent av stemmene, mot 12,4 prosent i 2003. Litt før klokken 23 var det en blek og sliten partileder som gikk opp på podiet på Rockefeller i Oslo, der valgvaken hadde utviklet seg fra spent forventning til sjokk og desperasjon.

– Kampen for et bedre klima stanser ikke fordi vi ikke fikk til et brakvalg. Vi skjønte ikke tidlig nok at det måtte tas et krafttak for å få klimasaken helt opp i valgkampen. Vi klarte ikke å skape nok velvilje til å få folk fra sofaen og inn i valglokalene, konstaterte partilederen.

Dystre tall

Etter hvert som kvelden skred fram, rant det inn dystre tall fra hele landet. SVs ledelse klarte ikke å skjule skuffelsen over at partiets glødende miljøengasjement ikke fikk uttelling. Men Halvorsen forklarte sine støttespillere hvordan resultatet skulle tolkes.

– Dette er ingen aktiv smekk over fingrene fra velgerne, men en passiv advarsel. De krever mer entusiasme. Og det er ingen advarsel mot sakene vi står for. Nå må vi slutte rekkene for å gjøre velvillig interesse om til entusiastisk oppslutning, formanet partilederen.

Hun forsikret at SV ikke vil gå ut av regjering.

– Nå vil helt sikkert alle kommentatorer til å spå at vi kommer til å rive håret ut på hverandre. Det vil ikke skje. De store sakene vi kjemper for, som bedre klima og mindre fattigdom, er ikke tjent med det. Og det er heller ikke SV som parti, sa Halvorsen.

Høyre nest størst

Høyre klarte på tvers av alle spådommer å gjøre et kjempevalg. Ordførerbråk og rasistiske uttalelser i Oslo virket snarere positivt inn på valgkampens siste to uker. Partiet gjenerobret posisjonen som landets nest største, selv om avstanden ned til Frp er under 1 prosentpoeng.

Ved 23-tiden lå Høyre an til å få 18,8 prosent, mens Frp lå på 18,2 prosent. Og som ikke dette var nok, måtte Aps Rune Gerhardsen erkjenne at det rødgrønne framstøtet i Oslo hadde lidd nederlag. Heller ikke Bergen ble det rødgrønt flertall.

Trampeklapp og jubelrop møtte Høyre-leder Erna Solberg da hun kom til valgvaken i Høyres Hus en halvtimes tid før partilederoppsummeringen i Stortingets vandrehall.

– Kjære venner, takk for innsatsen. Det jeg har opplevd i denne valgkampen er et kjempemotivert og entusiastisk parti som har brettet opp ermene og gjort jobben. Vi har levert på det som har vært det viktigste: at dette er et lokalvalg, sa hun.

Ap jubler

Også Arbeiderpartiet har grunn til å være fornøyd, og statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg ble hilst med jubel i Folkets Hus.

– Det er ingen tvil om at Arbeiderpartiet blir landets største parti, og det er ingen tvil om at vi går fram selv om vi er i regjeringsposisjon. Det er veldig bra, sa statsminister Jens Stoltenberg da han kom til Aps valgvake.

Han har merket seg flere gode lokalresultater for Arbeiderpartiet, blant annet får partiet 77,5 prosent i Årdal i Sogn og Fjordane.

Ap-lederen kom også med en klar invitasjon til Venstre og KrF om å vurdere et samarbeid med Ap i de store byene.

Frp-formann Siv Jensen var også kjempefornøyd med valget, selv om resultatet ikke nådde opp til de solskinnsmålingene partiene fikk på forsommeren.

– Vi har gjort vårt beste lokalvalg noensinne, og det har ingen lov til å være misfornøyd med, sa Jensen til en jublende valgvake.

Sps Åslaug Haga er strålende fornøyd med en oppslutning på rundt 8 prosent, mens KrF sukket lettet over at tilbakegangen ikke fortsatte, men flatet ut på om lag 7 prosent. Venstre må også telles blant valgets vinnere med i underkant av 6 prosents oppslutning.