LINDESNES: Med unntak av julehelgen er fyret fullbooket ut året.

— Du skal ikke se bort fra at også julehelgen blir leid ut, smiler Kjell Olsen, fyrvokter ved Lindesnes fyr.

Han kan fortelle om en enorm interesse etter at stedet i fjor åpnet opp for overnatting ved fyret.

— Tidligere så har fyrmesterboligen vært forbeholdt Kystverket. I fjor fant vi ut at vi ville prøve å leie ut leiligheten i den sørlige enden av boligen. Nå har det tatt helt av, forteller Olsen.

I forrige uke fikk fyret besøk fra Kolbotn på Østlandet. Ekteparet Anne Karine og Eigil Tynæs bestemte seg tidlig i 2007 at de ville legge årets ferie til fyret i Lindesnes.

— Vi leste det i et blad og fant ut at Lindesnes fyr måtte være perfekt, siden vi kunne kjøre helt ut. Når vi nå har vært her noen dager, så må jeg si at dette er helt perfekt og mye bedre enn å bo på hotell, mener Anne Karine.

Uværet trekker

De er begge pensjonister med yrkesbakgrunn på båt. For nøyaktig 48 år siden så traff de hverandre på sjøen, og har vært sammen siden. Derfor ønsket de en ferie ved havet i sør.

— Å sitte her å se ut over havet er nesten som å sitte i midtskipet på en båt. Aller helt skulle jeg ønsket at det stormet og regnet ute, da ville vi kost oss ekstra her i leiligheten ved fyret, smiler Anne Karine.

Eigil på sin side har alltid vært interessert i historie.

— Jeg har allerede satt meg inn i litt av historien til Lindesnes fyr. Det er veldig fascinerende, og en av grunnene til at vi kom, sier 77-åringen.

Ekteparet liker roen og standarden på fyret.

— Her er det enkelt, men skikkelig. I tillegg er det betryggende å bo vegg i vegg med fyrvokteren, smiler de.

Fyrvokter Olsen har fortalt sine østlandske gjester om historiene på fyret. Og ikke alle er til å finne roen av.

— Vi har jo selvsagt gamle Møllback, som var fyrvokter her på 1700-tallet. Han går igjen i fyrmesterboligen, og om nettene kan man ofte høre trebeinet hans, som dunker i gulvet mens han går. Jeg skjønner at det kan virke skummelt for andre, men han hører jo til her. Og dessuten så er han en kollega, smiler vokteren av fyret.

Ny trend

Det er ikke bare på Lindesnes at utleie ved fyret er blitt populært. Fædrelandsvennen har tatt runden til de fleste fyrene langs sørlandskysten, og nesten uten unntak kan de fortelle om en enorm interesse.

— Det er blitt en trend å overnatte på fyret. Her på Grønningen fyr har vi mange av de samme gjestene som kommer igjen. Her er det enkelt, og jeg tror det nettopp er det de ønsker, sier Wenche Nøstdahl, bookingansvarlig ved Grønningen fyr.

Les hvor du kan overnatte på fyr:

Lista fyr

Startet utleie av to leiligheter ved fyret i 2006. I år har det kostet 6500 kroner per uke, mens det neste vil koste 8000 kroner. Det er sju sengeplasser i hver av leilighetene. For en person koster det 800-1000 kroner per døgn. Tilbudet er blitt populært.

Lindesnes fyr

Overnattingstilbudet ble opprettet i 2006, hvor man kan leie en leilighet i fyrmesterboligen. I høysesongen (sommer) koster det 5000 kroner i uka. Mellomsesongen (vår/høst) 4000 kroner per uke. Lavsesongen (vinter) 3000 kroner per uke. Nær fullbooket ut 2007. Hatholmen fyr

Fyret har i mange år tilbudt overnatting som nå koster 100 kroner per natt, og halv pris for medlemmer av kystlaget. Her er man avhengig av båt for å komme seg ut til fyret. Lite besøk i år på grunn av dårlig vær, ifølge Mandal Kystlag.

Ryvingen fyr

Overnatting til 200 kroner per natt. Vert Rita Dyrstad forteller om stor interesse og ingen ledige helger før i november. Medlemmer i Ryvingens venner får rabatt. Båtskyss koster ekstra og kan organiseres.

Songvår fyr

Har tilbudt overnatting siden sommeren 2005, til 150 kroner per døgn for voksne, og 75 kroner for barn. I fjor sommer hadde fyret mange besøkende, men lite besøk i år på grunn av været, forteller Svein Eikeland. 45 minutter med sørlandssnekke ut til fyret.

Grønningen fyr

Overnatting koster 220 kroner per døgn, og 110 kroner for medlemmer av kystlaget. Fyret har lange tradisjoner med turistbesøk og overnatting, og er vanligvis fullbooket i helgene, forteller bookingansvarlig Wenche Nøstdahl. Det tar 30-35 min ut til fyret med sørlandssnekke fra Gjestehavna.

Odderøya fyr

Tilbyr per i dag ikke overnatting. Det planlegges en slik ordning, men det vil ligge litt frem i tid, ifølge Kystverket.

Oksøy fyr

Ingen overnattingstilbud på fyret, men det er mulig å leie loshuset ved spesielle anledninger.

Saltholmen fyr

Overnatting midlertidig stoppet på grunn av brannsikkerhetsarbeid. Åpner igjen våren 2008 til 200 kroner per natt for voksne og 100 kroner for barn. Hele øya kan leies for 3300 kroner. Overnattingstilbudet vil gjelde fra 1. april til 1. oktober.

Homborsund fyr

En overnatting koster 150 kroner per person. Fyret leier ut sengeplasser hele året. Dette er blitt veldig populært, og vi har bestillinger flere år i forveien, ifølge Kystlaget Terje Vigen.