LILLESAND: — Vi kan ikke ha slike hendelser. Det er ikke akseptabelt, sier Lars Gunnar Nag.

— Den foreløpige rapporten avdekker at det har skjedd brudd på rutinene i prosjektet, både i forhold til forskriften og til entreprenørens interne regler for sprengning, sier informasjonsansvarlig i Agder OPS Vegselskap, Lars Gunnar Nag, til NRK.

I april opplevde kunder ved Sørlandsparken i Kristiansand det utrolige. Bilene deres var pepret med stein da de kom tilbake fra handleturen.

Skjedde igjen

Mandag kveld kom det en ny skur med stein gjennom luften etter en salve fra E 18-utbyggingen. Denne gangen mot en sjetteklasse fra Høvåg skole på klassetur.

— Det regnet stein. Hvis noen hadde fått en av steinene i hodet, hadde de vært ferdig, sier Oddmund Sodal. Han har barn i klassen og var til stede på turen.

— Det var bare snakk om centimeter før liv kunne gått tapt, supplerer Marit Gunn Tveit, mor til to i klassen.

— Vi har bedt entreprenøren CJV om å komme med en rapport om hva som gikk galt, og hvilke tiltak som skal forhindre at dette skjer igjen, sier Nag.

Sprengningen mandag ble utført av underentreprenøren Reinhold Meister GmbH, som også sto for den famøse sprengningen ved Sørlandsparken i april. Da ble rutinene skjerpet, og sprengningsekspert Tor Hustveit fra Birkeland fikk myndighet til å kontrollere alle fremtidige salver før de fyres av.

— Jeg ønsker ikke å kommentere dette, da kontakt med pressen skal gå gjennom mine overordnede, sa Hustveit i går.

Stopp

Nå tar Arbeidstilsynet saken i egne hender, og stopper all sprengning på E 18-utbyggingen mellom Grimstad og Kristiansand.

— Jeg tør ikke annet, sier Alf Helgeland i Arbeidstilsynet. I samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal de nå gjennomføre en større granskning av E 18-utbyggingen. Da håper de å komme frm til nye sikkerhetstiltak som kan forhindre flere ulykker.

— Ved uhellet i Sørlandsparken var det ikke gode nok rutiner. Det ble satt i gang tiltak for å bedre sikkerheten, men nå har det samme skjedd igjen, sier han.

Tabbekvote

På Fædrelandsvennens nettavis kom leserne i går med sterk kritikk av arbeidet som utføres. «Stopp før liv går tapt», oppfordrer en. En annen kaller anleggsarbeiderne for «amatører». Men Nag ville ikke svare direkte på spørsmål om hvorvidt Agder Ops, CJV og Reinhold Meister nå har brukt sine tabbekvoter.

— Vi ser alvorlig på hendelsen, og tror alle skjønner at vi ser på dette med stort alvor, sier han.