LILLESAND: — Terrenget er fullstendig rasert. Det virker som om kommunen vet bedre hvordan det skal være enn en landskapsarkitekt. Det sa hytteeier Per Aarnes til Fædrelandsvennen da vi ble fraktet over til Skudeholmen i forbindelse med tingrettens befaring i går morges.

Aarnes mener han har brukt over ti millioner kroner på å kjøpe og gjenoppbygge fritidsboligen på Skudeholmen, og på tilbakeføring av terrenget slik kommunen har pålagt ham å gjøre. I tillegg risikerer han å få en tvangsmulkt på 600.000 kroner. Derfor har han saksøkt Lillesand kommune.

På befaringen i går fikk retten se hvordan det nå ser ut på den lille holmen etter at kommunen har akseptert tilbakeføringen av terrenget.

- Skyldig i terrenginngrep

Kommunens advokat Kjell Torkelsen mener at Aarnes har gjort seg skyldig i vesentlig terrenginngrep i et området som både ligger i 100-metersbeltet i strandsonen og i et LNF (Landbruk-, natur- og friluft)- område. Skudeholmen ligger kloss i Skjærgårdsparken, like ved Skottevig i Høvåg der det er store friluftsinteresser.

— Vi mener det foreligger et ulovlig forhold etter plan- og bygningsloven der det følger en bestemmelse om å kunne gi tvangsbot for å gjennomføre pålegget om tilbakeføring. Det sa advokat Torkelsen i sitt foredrag i retten i går.

Lillesand kommune har gitt Aarnes tvangsmulkt for å få terrenget på Skudeholmen tilbakeført slik fotografier viser at det var før byggearbeidene begynte, og for å fjerne brygge ved båthuset. Begge deler er nå utført, men det har tatt 600 dager fra planutvalget i Lillesand kommune vedtok tvangsmulkten på 1000 kroner dagen til tilbakeføringen ble godkjent.

- Naiv

I sin forklaring i tingretten fortalte hytteeier Aarnes om alle problemene han møtte i forbindelse med arbeidene på holmen, både med entreprenører og med værforhold. Han hadde full tillit til de han hadde engasjert for å gjøre jobben og regnet med at de tok seg av de formelle søknadene om tillatelser. Han mente at han hadde gjort så godt han kunne, men at han kanskje hadde vært naiv.

Byggesaksleder Øyvind Fiskaa i Lillesand kommune la fram sitt syn på saken, som etter hans mening var alvorlig miljøkriminalitet. Om Aarnes sa Fiskaa at han viste seg veldig villig i ord, men ikke i handling når det gjaldt å tilbakeføre terrenget slik kommunen hadde pålagt ham å gjøre.

Det var fem vitner i retten i går, blant annet leder av planutvalget i Lillesand, Geir Ulf Gauslaa og arkitekt Knut Haarklau som har tegnet hytta på Skudeholmen. Haarklau mente at saken kom inn i et uheldig spor i en tidlig fase og han følte seg ansvarlig for å rydde opp i sakene.

— Men jeg falt til ro da jeg så at det ikke var gjort permanente skader i de vakre svabergene på Skudeholmen, sa Haarklau.