LILLESAND: Seks-sju ferske teiner — snekret sammen av flittige elever fra Høvåg skole - ligger på bunnen utover i Vallesverdfjorden og lokker med ukegammel fisk.

— Hummeren er helt vill etter slikt, det er rene pizzaen, sier lærer Ole Løhre mens vi putrer utover.

Men neida, kresen er den. Bare en enslig krabbe hadde latt seg lokke i løpet av natten. Det blir ikke hummerkalas av slikt.

— Vi får sette teinene lenger ut, mener Ole.

Fin start

På vår retur til båtbua observerer vi imidlertid en smilende Roger Myhre på en brygge. Han har fått to sorte i 10 teiner. Og viser hvordan hummeren kan gjøre kunster. Løft den opp bak og stryk den på ryggen, så står den på "hendene"! Noe for Arnardo, dette?

Uansett, hummersesongen har nettopp startet, og det er ingen grunn til å henge med klørne. Det skal bli mange flere turer utover fra sjøbua i Vestre Vallesverd.

Elevbedrift

Høvåg skole har startet opp sin egen lille elevbedrift. I bua holder de hus, seks elever som ønsker seg en litt mer praktisk skoledag.

Et klasserom har de over stallen hos Torunn Vallesverd og Tore Myhre. Mens selve basen er et hyggelig, rødmalt naust. Her starter dagen med planlegging rundt bordet, i et rom pyntet både med draft, blyanttegninger og flagg. Alt innhyllet i en trivelig eim av garn og salt sjø.

Hvor mange elever som befinner seg i og rundt sjøbua varierer fra dag til dag. Når vi er på besøk, er det Svein Kåre og Daniel som rår grunnen. Aktivitetene har vært mange. Først og fremst har det vært å lage egne teiner.

— Vi hadde en teine som vi så etter, spikret sammen åtte stykker og la dem til trutning i sjøen i to uker. Etterpå fikk vi god hjelp til å lage til "kalven" - inngangen - til teinene, forteller lærer Svein Bø.

Mangler båt

Fisking har det også blitt. Med gode fangster både med garn og stang. Svein Kåre nevner både makrell og lyr som kom på kroken. Mens Ole mener de bør anskaffe en varmrøykingsovn.

Men planene stopper ikke der. De er alt i gang med å produsere hagebord. Og ser for seg vintervedlikehold av påhengser. Nå håper de å få tak i en litt større båt til eget bruk, den farkosten de har nå, ligger faretruende dypt i sjøen med pressen på tofta.

— Vi er ute etter noe som kunne vært et oppussingsprosjekt, en båt vi kunne kjøpt eller leid - eller kanskje fått, sier Ole. Og legger til at det er plass i naustet til en 18-19 foter.