KRISTIANSAND: Tirsdag morgen fortsetter han sin forklaring i Kristiansand tingrett. Mens hovedforhandlingene pågår er han midlertidig innlagt på psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus Kristiansand. Til vanlig sitter han i varetektsfengsel.

LES OGSÅ: — Stemmer i hodet sa «drep henne»

På slutten av mandagens rettsforhandlinger grep aktor, førstestatsadvokat Erik Erland Holmen, inn og ba om at et par setninger av tiltaltes rettslige forklaring måtte protokolleres. Denne delen av forklaringen har klar sammenheng med aktors varslede krav om forvaringsstraff av den tiltalte, dersom han blir dømt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Forvaring brukes i de tilfeller hvor vanlig fengselsstraff ikke anses som tilstrekkelig for å blant annet å avholde domfelte fra flere straffbare handlinger. Frykten for at den tiltalte kan begå nye kriminelle handlinger er avgjørende for aktors krav om forvaring.

I rettsprotokollen heter det nå om selve drapshandlingen at ”tiltalte sa at han ikke hadde noe fritt valg, og at han ikke hadde kontroll. Inne i stuen hørte han en stemme som sa ”drep henne eller dø selv”. Tiltalte forklarte at hendende ble dratt mot fornærmede. Han klarte ikke å styre hendene, og han hadde ingen mulighet til å holde igjen”.

Sitatet i rettsboka skal illustrere for aktor at tiltalte er utilregnelig og at han hadde en manglende kontroll over seg selv som samfunnet ønske å verne seg mot i fremtiden.

Aktor ble ferdig med sin utspørring av tiltalte mandag. Tirsdag morgen er det 27 åringens forsvarer, advokat Anne Marstrander, som skal stille spørsmål til tiltalte. Til slutt får de to rettspsykiatrisk sakkyndige anledning til å spørre den tiltalte.