KRISTIANSAND: -Dehar en solid struktur som ligner mafia. Bakmennene er vanskelig å få tak i, sier politiet.Totalt har det kriminelle mc-miljøet vokst fra en håndfull til 27 medlemmer i løpet av bare de siste par årene.

Politidirektoratets handlingsplan mot mc-kriminalitet fra 2003 til 2008 har ikke lykkes nasjonalt, og heller ikke på Sørlandet.

— Vi følger planen, og har fått mange domfelt for grov kriminalitet, men vi har ikke lykkes helt. Tilveksten er større enn de vi klarer få vekk, sier politioverbetjent Birger Tvedt, leder for avsnitt for organisert kriminalitet ved Agder politidistrikt.

Tidligere besto det kriminelle motorsykkelmiljøet på Sørlandet av en beryktede klubben Genocide. Så sprengte politiet delvis klubben. En del av dem gikk siden over til Bandidos. Flere klubber har blitt dannet.

Bandidos

I Norge regner politiet Bandidos, Hells Angels og Outlaws for å være de største kriminelle mc-gjengene. Outlaws vokser hurtig, og rekrutterer særlig i kriminelle miljøer.

Som fullverdig Bandidos-klubb fra 2002 holder «Bandidos MC South County» til på Mosby. De teller tolv medlemmer i alderen 25 til 46 år.

Ni av dem er domfelt for blant annet vold, trusler og narkotika.

Under Bandidos ligger «Support team x Kristiansand». Dette er en direkte støttegruppe til Bandidos, og holder til i deres lokale. Rekrutteringsgruppen skal ha rundt sju medlemmer. To av dem er nye, og to gamle skal nylig ha blitt opptatt i moderklubben.

Den tredje klubben er den nye «Support Black & white crew Kristiansand».

Klubben er en støttegruppe for Outlaws. De skal ikke ha eget lokale. Rundt åtte menn skal holde til i klubben.

Mafia

Hells Angels, Bandidos og Outlaws anses som kriminelle grupperinger.

Selv om noen av medlemmene er glad i motorsykler dette ikke betegnende for klubbene i dag. På landsplan er 77 prosent av medlemmene i de kriminelle mc-gjengene straffedømt, og det stemmer omtrent også her på Sørlandet.

— De har en solid struktur, og ligner i oppbyggingen mafia. Bakmennene er vanskelig å få tak i. De ledende slipper ofte, og vi oppfatter at de står for langt mer kriminalitet enn vi klarer å bevise. Motorsykkelen er skalkeskjul for å drive kriminell virksomhet, sier en politikilde.

Etter en helg hvor tolv Bandidos holdt fest for over 200 klubbmedlemmer fra Norge samt en rekke europeiske land, frykter politiet at utviklingen skal ligne Canada eller Danmark, hvor mc-kriminelle står for en stor del av kriminaliteten.

I helgen kunne de norske Bandidos-medlemmene nyte direkte, personlig kontakt med sentrale folk i andre land. Dette bekymrer politiet, som frykter mer kriminalitet i årene som kommer.

— Erfaringer viser at de planlegger ny kriminalitet på slike samlinger, sier Birger Tvedt.