LILLESAND: — Lyset hadde ikke rukket å brenne opp engang, sier Silje, om morens vandaliserte grav. Hun og broren hadde nettopp gått gjennom den tøffe helgen hvor mamma skulle ha feiret sin bursdag. I januar forsvant moren, Trine Vestgård Hansen, brått og brutalt fra barna og ektemann Jarle Hansens hverdag.

  • Vi hadde minnestund her på fredag, da ville hun ha hatt bursdag, sier Jarle Hansen (36) stille.

Da pappa Jarle og barna kom for å bytte lysene i går formiddag, fant de gravstedet stygt skamfert. Den vakre, innfelte gravlykten ble sparket i stykker, mens en annen gravlykt var knust.

  • Hvem kan få seg til å ødelegge gravstedene til mennesker som nylig har mistet en av sine kjæreste? Jeg finner ikke ord! Dette viser bare hvor syk verden er blitt!, sier Hansen sjokkert.

— Det setter følelsene i sving, når man ser hvor respektløse noen mennesker kan være. Dette er det simpleste jeg kan tenke meg, sier Hansen.

I går formiddag var det mange sjokkerte vitner på Vestre Moland kirkegård.

Verste noensinne

  • Det er det verste jeg har sett her. Noe slikt opplevde jeg aldri i min tid, sier den pensjonerte kirkegårdsarbeideren Olav Anton Lundemoen (74). Han dro til kirkegården etter å ha blitt oppringt av en bekjent.

— Det var en episode et par år etter at Tofte begynte, rundt 1990. Da ble et par gravsteiner dyttet over ende. Men det var ikke verre enn at vi reiste dem opp igjen selv. Ellers var ikke noe ødelagt.

Etter å ha kikket seg rundt både på den nye og den gamle delen av kirkegården er han ikke i tvil: - Noe slikt har jeg aldri sett før. Jeg begynte her i 1955. Hærverk var aldri noe problem. Men jeg har vært bekymret med den økte trafikken forbi, sier Lundemoen.

En eldre mann som kom til kirkegården for å besøke gravstedet til kona, som døde for 20 år siden, fant konas gravlykt sparket i stykker. Det var også sølt stearin over hele støtten.

  • Hun ville hatt fødselsdag i dag, Det må være syke mennesker som gjør slikt, sier mannen oppgitt.

Anmeldes mandag

Grav-skjendingen som trolig ble gjort natt til lørdag, kommer til å bli anmeldt av kirkeverge Anne Grethe Lofthus.

— Jeg har vært på reise denne helgen, og kun hørt om det som har skjedd. Mandag morgen kommer vi i Lillesand kirkelige fellesråd til å anmelde forholdet, sier Lofthus.

Politiet, som fikk flere telefoner om gravskjendingen, var på kirkegården i Lillesand i går kveld for å se ødeleggelsene.