Dobbelt så mange kvinner som menn ofre i drapssaker i år

I første halvår 2019 har politiet startet etterforskning av elleve drapssaker med tolv ofre, ifølge NTBs oversikt. Åtte av ofrene er kvinner, mens fire er menn.

Publisert:

Politiets etterforskere på stedet der en mann og en kvinne i 60-årene ble funnet drept på Kolltveit på Sotra utenfor Bergen 27. juni. Den 40 år gamle sønnen deres er siktet i saken. Foto: Richard Halland / NTB scanpix

  • NTB-Alexander Vestrum

Tallet på saker ligger én over fjoråret. I 2017 var det 17 saker på samme tid.

Politiet har pågrepet de antatte gjerningspersonene i alle sakene så langt i år, og slik sett kan ingen av sakene regnes som uoppklarte. Det var også tilfelle i fjor.

Partnere og foreldre

Tre av drapene har vært et partnerdrap, der en person blir drept av noen de har eller har hatt et forhold til. Like mange saker omfatter drap på foreldre.

Fire av drapsofrene var menn og åtte var kvinner. Ingen av ofrene var barn. Alle de tolv siktede gjerningspersonene er menn.

I én av sakene, på Sotra i Hordaland, er det to ofre. Her er en 40 år gammel mann siktet for å ha drept foreldrene sine, begge i 60-årene.

Halvparten i Vest PD

Denne saken og fem andre har skjedd i Vest politidistrikt. Det utgjør rundt halvparten.

– Vi har hatt år hvor det ikke har skjedd et eneste drap, og nå har det skjedd seks. Det er veldig spesielt. Det er skjebner som ligger bak dette, sa Gunnar Fløystad, leder for påtaleenheten i Vest politidistrikt, til Bergens Tidende nylig.

Det siste tiåret er det 2015 som hadde færrest drapssaker, ifølge Kripos' statistikk. Da var det 22 saker med 23 ofre.

I denne perioden – fra 2009 til 2018 – er det nåværende Oslo politidistrikt som har hatt klart fleste saker, med 84. Så følger Sørøst, med 37 saker, og deretter Øst (27), Vest (26) og Agder (25).

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.