KRISTIANSAND: I dag arbeider det rundt 4700 personer i Vest-Agder fylkeskommune, eller 3750 omregnet i hele årsverk. Fra 1. januar 2002 vil høyst sannsynlig alle ansatte ved sykehusene i Vest-Agder, de tre distriktspsykiatriske sykehjemmene, sykehusapoteket ved VAS og ambulansetjenesten bli statsansatte. Det betyr at antall årsverk i fylkeskommunen blir redusert fra 3750 til 1410.I tillegg kan en del stillinger i administrasjon, teknisk avdeling, regnskap og revisjon bli overflødige som en følge av at store deler av helsesektoren ikke lenger skal være fylkeskommunens ansvar.I Aust-Agder regner fylkesrådmann Arild Eielsen med at antall årsverk vil bli redusert fra 3100 i dag til 1100 etter at staten overtar ansvaret for sykehusene. Det betyr at den administrative topplederen i Aust-Agder fylkeskommune får 1400 færre årsverk å administrere.— Etter nedbemanningen vil vi kunne få mer ledig kontorarealer i fylkeshuset som eventuelt kan leies ut til andre. Ellers forventer jeg at Stortinget ved behandling av proposisjonen om Oppgavefordelingsutvalget innstilling vil sørge for å tildele fylkeskommunene nye oppgaver, sier Eielsen.Fylkesrådmannen sier at det aldri har vært noe tema om ledere i fylkeskommunene fortjener å beholde hele lønna si, selv om ansvarsområdet deres blir vesentlig mindre.Oppsigelser?

Fylkesrådmann Ulf Engh i Vest-Agder sier at også noen i administrasjonen vil bli overflødige i forbindelse med at deler av helsesektoren forsvinner ut av fylket.- Det er ikke til å legge skjul på at usikkerheten har ført til noe uro blant de ansatte i fylkeskommunen. Både Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Sosial- og helsedepartementet har imidlertid forsikret at ingen fylkeskommunalt ansatte skal miste jobben som en følge av at staten overtar blant annet sykehusene. Jeg forventer at denne forsikringen også gjelder de i fylkesadministrasjonen som i dag har hatt oppgaver knyttet opp til sykehusene, sier Ulf Engh.Gruppeleder for Fremskrittspartiet i fylkestinget i Vest-Agder, Arild Birkenes, gjør det klart at dersom staten ikke skulle si seg villig til å overta alle stillinger som vil bli overflødige i fylkesadministrasjonen, så må disse personene det gjelder finne seg noe annet å gjøre.- Vi kan ikke lønne folk som vi ikke lengre har bruk for. Ellers mener jeg at vi må legge ned helse- og sosialutvalget når staten overtar ansvaret for sykehusene, sier Birkenes.Ansvar

Hovedutvalgsleder, Jon Grindland (Sp), sier at han vil vente med å ta stilling til utvalgets fremtid til det blir klart hvilke deler av helsesektoren fylkeskommunen vil sitte igjen med. Fylkesrådmann Ulf Engh sier til Fædrelandsvennen at regner med at fylket innen helsesektoren vil beholde ansvaret både for både forebyggende helse, tannklinikkene, barnevernet, rusvern og familievern.