KRISTIANSAND: — Responsen har vært enorm. Det tikker inn meldinger på både Facebook og sms. Jeg har fått hundrevis av kommentarer, sier Shults.

I går skrev Fædrelandsvennen om Shults som har blitt utvist fra Norge. Han flyttet til Kristiansand i 2006 og har gått tre år på Kristiansand katedralskole, to år på Universitetet i Agder og jobbet flere år i restaurantbransjen. Fædrelandsvennen møter Shults på en uteservering i Kristiansand sentrum.

— Stå på, Michael! Jeg støtter deg fullt ut, det skal du vite, sier en mann som går forbi i Markens gate.

Lee Michael er glad for støtte fra faren LeRon Shults og en rekke venner og kollegaer. Foto: Christian Tunge

— Jeg tror at folk kan sette seg inn i situasjonen. Samtidig vet de at jeg er en ressurs, ikke en belastning for samfunnet, sier Shults.

Stort engasjement

Støtten kommer ikke bare fra venner og bekjente. Flere som er i jevnlig kontakt med samboerens datter har engasjert seg.

— Både barnehagelederen og legen til dattera ønsker å skrive et brev til UDI for å forklare hvor viktig jeg er for henne.

Det er også planlagt en underskriftskampanje for at Shults skal få bli.

— Jeg tror at alt engasjement kan være positivt. Det er utrolig hvor mange som ønsker å hjelpe.

- Uforståelig

Vidar Kleppe er tidligere stortingsrepresentant for Frp. Nå er han fylkestingpolitiker for Demokratene og sitter i Utlendingsnemnda. Han er én av tre dommere som kan avgjøre Shults' ankesak.

— Jeg er ikke kjent som noen liberal innvandringspolitiker, men dette er rett og slett uforståelig.

Vidar Kleppe sitter i Utlendingsnemnda og oppfordrer Shults til å klage på UDIs utvisningsvedtak. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Missforståelser og dårlig kommunikasjonHan oppfordrer Shults og advokaten til å anke Utlendingsdirektoratets vedtak, slik at det kommer opp i nemnda.

— Det er klart de må anke. Dette er snakk om en lovlydig, godt utdanna og positiv bidragsyter til samfunnet.

Han mener hele situasjonen baseres på missforståelser og dårlig kommunikasjon.

— Det viser at mye må gjøres for å rette opp den manglende informasjonsflyten mellom offentlige etater. I 2016 burde vi hatt på plass et bedre system, sier Kleppe.

Åpenbare svakheter

Stortingspolitiker Svein Harberg (H) er også engasjert og forteller at Høyre vil ta saken til Justisdepartementet.

— Vi har ikke muligheten til å gripe inn i enkeltsaker, men her er det snakk om åpenbare svakheter i systemet, sier Harberg.

— Det går ikke at én del av det offentlige behandler deg som en lovlydig norsk statsborger og en annen sier noe helt annet, fortsetter han.

Dette er et rettsikkerhetsproblem og det setter Norge i et dårlig lys

Skal digitalisere etatene

Ulf Leirstein er justispolitisk talsmann for Fremskrittspartiet. Han kontaktet Justisdepartementet om kommunikasjonsproblematikken tidligere i sommer - før han hørte om Shults situasjon.

— Dette er et rettsikkerhetsproblem og det setter Norge i et dårlig lys. Når offentlige registre gjør en feil, så må man la tvilen komme den tiltalte til gode.

Han forteller at regjeringen jobber for å bedre situasjonen og informasjonsflyten.

— Alle offentlige etater er nå i en digitaliseringsprosess. Brukerne skal kunne henvende seg digitalt og de offentlige etatene skal kunne kommunisere digitalt med hverandre, sier Leirstein.