Det mener i hvert fall Hilde-Karin Finseth Tellefsen.— Omtanke er det viktigste, for det å bake uten egg, melk og nøtter er slett ikke noe hokus pokus. Men mange er redde for å bake alternativt, sier allergikeren.Hun serverer oss flere sorter julekaker som hun og 12 andre allergikere har bakt sammen med bakere hos Geheb i Kristiansand.- Jeg utfordret Geheb til en bakekveld. Det ble en suksess for begge parter. Håpet er at det skal bli mer bevisstgjøring når det gjelder mat for allergikere. Det skorter på kunnskap, mener Hilde-Karin. - Vi er klar over at vi kan ta mer hensyn, men vi er et steg i riktig retning. Vår pepperkakedeig er uten egg og melk. Det gjelder også peppernøttene, sier Helge Forsmo hos Geheb.Han var med på bakekvelden.- Vi fikk utvilsomt nyttig informasjon, sier han, og lover at de i fremtiden vil tenke mer på dem som har matallergi.Og Hilde-Karin er godt fornøyd med det.- Det beste er at vi får ut kunnskap, det er nødvendig, sier hun.For når folk sier, «du tåler da litt av det», forstår Hilde-Karin at de ikke vet hva det dreier seg om.- Tar jeg to bit av en melkesjokolade slutter jeg å puste. Det er fordi det er spor av nøtter i sjokolade. Nøtter er det aller verste for meg, og for svært mange matallergikere. Halsen snurper seg sammen og jeg får kvelningsfornemmelser. Det er nøtter i utrolig mye julegodter, sier allergikeren.Det å få pustevansker er en forholdsvis vanlige reaksjon hos matallergikere. I tillegg er det mange som får diaré, kvalme, magesmerter, hodepine og utslett dersom de får i seg mat de ikke tåler. Flest barn

Rundt to prosent nordmenn har matallergi eller intoleranse mot enkelte matvarer. Allergien oppstår som oftest i det små barn går over fra morsmelk til vanlig kost, men hele 90 prosent av disse vokser det av seg. Det er i hovedsak kumelk og egg som er problemet. Kumelkallergien hos barn går i over 90 prosent av tilfellene over i 3 til 5-årsalderen. Eggallergi blir borte i 70 prosent av tilfellene før skolealder.- Den tiden barn er allergiske er svært kjedelig for dem. Min datter, som trolig ikke vokser det av seg, må ha med seg egen mat på julefester og i bursdager, forteller Hilde-Karin.Hennes drøm er at flere nå i førjulstider tenker litt alternativt.- En oppfordring kan være at alle lager en sort julekake som også allergikere kan spise. Det er en liten utfordring, men det hadde vært fantastisk om vi kunne spise det samme som andre, sier Hilde-Karin og gir et par oppskrifter som hun lover er bra.- Det er ikke egg eller kumelk i dem, og alle ingrediensene er å få kjøpt i vanlige dagligvarebutikker, understreker hun.