— Hva synes du om at Stoltenberg ser ut til å gå seirende ut av de fleste valgduellene? Hilsen velger fra Kristiansand

Stoltenberg er en dyktig politiker, men jeg er ikke enig i at han vinner alle duellene. Per Kristian Foss har vist at det er ingen over og ingen ved siden når det gjelder statsfinansene. Jeg tror det viktigste er å skape arbeidsplasser og legge til rette for fortsatt vekst og fremgang i økonomien.

Når det gjelder skolepolitikken så har Kristin Clemet vist at hun er den beste til å få kunnskap i sentrum i skolen.

- Hei Peter Gitmark! Jeg syns du gjør en kjempe god jobb på Stortinget i dag og du er god på å profilere deg i media. Jeg håper virkelig Høyre gjør et godt valg slik at du får fortsette på Stortinget. Men det jeg lurte på var om det ikke er andre unge i Høyre enn deg? Høyre kan virke litt gubbete og det er bra med deg som er ung, men har ikke Høyrei Vest-Agder andre unge kandidater eller politikere?

Håper du gjør en god jobb for ungdommen i alle fall ! Stå på :)mvh Trine Lise Haraldsen

Hjertelig takk for hyggelige ord. Det setter jeg stor pris på. Her i Vest-Agder er vi flere unge som har folkevalgte verv. David Reme gjør en meget god jobb for oss i Fylkestinget og vi har flere i kommunestyrer rundt i fylket. Det er selvsagt langt lettere for meg som rikspolitiker å profilere meg.

Når det gjelder Høyres stortingsgruppe så hadde vi i 2001 9 personer som var 30 eller yngre. Jeg tror det er veldig viktig og at vi setter fokus på mange viktige saker som ellers ikke ville bli tatt opp.

Jeg må også si at jeg er stolt over å være Høyres yngste 1. kandidat ved dette valget. Vi er mange unge som har sikre plasser. Det gjør Høyre til det mest ungdommelige partiet. I 2001 var vi også størst parti blant de under 30. Det tror jeg vi blir igjen. Høyre har en helt annen tro på fremtiden enn de andre.

- Vi som ikke vil ha Bondevik som statsminister, men ønsker å stemme borgerlig, hva skal vi gjøre?

Stem Høyre!!! Det viktigste er politikken. Fokus på kunnskap og læring i skolen, skattelettelser som gjør bedriftene mer lønnsomme og som gir oss som vanlige folk mer valgfrihet får du kun ved å stemme på Høyre.

Når det gjelder Bondevik så forstår jeg frustrasjonen. Det er ikke naturlig at et parti med langt lavere oppslutning enn et annet får toppjobben. Valget for oss er enkelt. Statsministerposten er en liten pris å betale for at vi skal få gjennomslag for vår politikk. Når Bondevik selv velger å gå av vil Erna ta over, det er jeg ganske sikker på.

Uten et sterkt Høyre vil det ikke være noen borgerlig regjering. Det betyr at alle saker vil avgjøres i skjæringspunktet mellom AP og SV, kanskje krydret med litt SP. Ingen drømmesituasjon.

- Hva vil DU gjøre for at Sørlandet og Norge skal beholde arbeidsplassene til sjøs og offshore, slik at de ikke blir erstattet med "Utlendinger"? Har du noen ideer om hvordan sjøfolkene/offshore-arbeiderene kan få like konkurranse vilkår som resten av Skandinavia og Europa ?

Mvh Svein Tange Jensen

Hei og takk for spørsmålet. Vi er helt enige. Norge kan ikke ha vesentlig dårligere rammevilkår enn land vi konkurrerer mot. Det betyr at jobben vi gjør nå med å senke norske skatter og avgifter er utrolig viktig. Det viktigst for norske sjøfolk er at vi har lønnsomme norske rederier. Uten det vil det være ingen som ønsker å ansette norske sjøfolk. Sjøfartsmeldingen som ble vedtatt i Stortinget var et skritt i riktig retning.

Mitt slagord er at vi må legge til rette for verdiskapning i dag for å trygge velferden i morgen. Det betyr at gode rammevilkår, deriblant lavere skatter og avgifter, gir mer lønnsomme bedrifter. Lønnsomme bedrifter ansetter folk og det er eneste mulighet å hente mennesker varig ut av fattigdom.

- Når mye av problemet med friskoler for de rød/grønne er at de "stjeler" offentlig støtte fra de offentlige skolene, hvorfor kan dere ikke sørge for en annen måte i finansiere friskolene slik at dette ikke blir en konflikt? En finansiering som sikrer at de offentlige skolene ikke får mindre, selv om friskolene får det de trenger!

Friskoler gir den enkelte elev større valgfrihet til å velge det som passer best for han\hun. Friskoler gjør også den offentlige skolen bedre. Det er mitt hovedargument. Både den offentlige skolen og friskolene blir bedre av konkurranse, det er godt dokumentert. Kunnskap og læring skal alltid stå i sentrum i skolen.

Når det gjelder finansieringen så er det viktigste at alle skal ha mulighet til velge det som passer best for den enkelte elev. Dessverre er det slik at med sosialistenes system er det kun de rikeste som har råd til å benytte friskoler. Det mener Høyre er grunnleggende usosialt. Jeg må likevel si at friskolene skal være et supplement til den offentlige.

Den offentlige skolen mister bare 85 prosent av tilskuddet til en elev som flytter til en friskole. Isolert sett tjener den offentlige skolen på elever som velger noe annet. Det er fordi den offentlige skolen skal garantere at alle skal få plass.

- Hvordan tror du, ærlig talt, at valgdeltakelsen blir i år? Hilsen Magnus fra Søgne

Jeg tror den blir litt høyere enn sist, kanskje rundt 70 prosent. Jeg tror det at vi har to klare regjeringsalternativer vil være med på å gjøre det lettere å bestemme seg.

- Hvordan kan du stå for en politikk som i så stor grad handler om å gi mest mulig penger og goder til de rike? Høyre er et egoistisk parti etter min mening. Hilsen sørlending bosatt i Oslo.

Nei!! Vår politikk handler om å skape et bedre samfunn, med arbeid til alle. Når bedrifter er lønnsomme så ansetter de folk. Det motsatte så vi i fult monn under Stoltenberg i 2000 og 2001. Deres skatteøkninger og manglende utgiftskontroll gjorde at renten var rundt 9 prosent og kronekursen gjorde det svært vanskelig å konkurrere med utlandet. Arbeidsledigheten skjøt også i været. Med Høyre i regjering har antallet familier med betalingsproblemer blitt halvert bare de siste 2 årene, arbeidsledigheten faller og Norge går bedre enn på svært lenge. Vår politikk ser enkeltmenneske bak tallene! Det er grunnleggende sosialt. Vi bruker også offentlige ressurser bedre nå ved at de som trenger hjelp får mer, men de som klarer seg selv ikke får offentlig assistanse.

- Hva vil du gjøre med veinettet på Sørlandet? Mathias

Mye! Jeg er utrolig glad for at vi endelig har fått vedtatt 4-felts vei fra Krs til Grimstad. Det er viktig både for bedrifter, men også for trafikksikkerheten. Det viktigste for meg i neste periode innen samferdsel blir å sikre mest mulig midler til E-18 og E-39. Sørlandet har lenge stilt bakerst i veikøen. Det har vi ikke gjort i denne perioden med Anne Berit Andersen i Samferdselskomiteen. Vi skal sammen forstette den gode trenden at være veier både blir bedre og sikrere.

- Hei, Peter! Begynner og blir noen år siden jeg banket deg i biljard i kjelleren til BEO nå, men godt at du fortsatt holder koken& Hvorfor i all verden kan ikke Høyre og Frp se på muligheten for å sitte i regjering sammen? Etter min mening kunne dette vært et meget spennende samarbeid. Jeg er sikker på at flere hadde stemt på både Høyre og Frp dersom dere i valgkampen hadde frontet at dette kunne vært en mulighet. Det ser vel i hvert fall ut til at Frp alene blir større enn Krf/Venstre, og man ønsker vel en sterkest mulig regjering?

Men uansett, Høyre får min stemme i år også!

Mvh Magne Litland.

Det første kan jeg ikke huske& Vi er ikke tjent på å fokusere på FrP. Jeg vil snakke om egen politikk. Det viktigste er å få gjennomslag for politikken. Vi er enig med FrP i mange saker. Når vi likevel ikke ønsker å sitte i regjering med FrP, i denne perioden, skyldes det flere forhold.

— Det viktigste for Høyre er å ha en sunn økonomisk politikk. Det betyr at vi ikke kan bruke penger på alle gode formål. Gjør vi det vil renten og kronekursen igjen ”tvangsflytte” norske bedrifter ut av landet og legge ned mange her hjemme. FrP har få hemninger når det gjelder pengebruk. Trygge arbeidsplasser er vår hovedsak. Det trygger velferden. Det er også utrolig gledelig at antallet med betalingsproblemer har stupt de siste årene, det skyldes i stor grad renten.

— Høyre og FrP har aldri hatt flertall alene. Vi vil være avhengig i støtte fra andre. Hvem??

— FrP har ingen mening i utenrikspolitikken, spesielt når det gjelder EU medlemskap. (jeg vet at våre to regjeringspartnere er mot EU i dag, men i resten er vi svært like)

— FrP vil rasere den offentlige bistanden til andre land. (listen over politiske uenigheter er lang)

— Vi svært godt fornøyd med dagens regjering. Se på hvordan Norge går i dag! Det er optimisme, snudd fra pessimisme bare for 3-4 år siden.

— Dagens regjering kan søke støtte både hos FrP, som vi oftest gjør, AP eller SV. Høyre får derfor større gjennomslag i dagens regjering enn det vi ville gjort sammen med FrP.

Politikk handler om å få gjennomslag!!! Ikke posisjoner. Jeg vil ha Høyrepolitikk!!!

- Hvorfor er Høyre og KrF uenige om hvordan arealene i strandsonen skal bevares? OT, Søgne

Høyre tror i langt sterkere grad på det lokale selvstyre. Vi ønsker at kommunene selv skal i sterkere grad styre egen strandsone. Fylkeskommunen skal ikke få overstyre lokale beslutninger og fylkesmannen skal kun kunne reise innsigelser når det gjelder lovlighetskontroll. Vi tar det lokale selvstyret på alvor.

Strandsonen bør deles inn i tre områder.

— Der allmennheten må sikres full tilgang. Her må eventuelle grunneiere fult kompenseres.

— Tvilstilfeller. Behandle hver enkelt søknad å være restriktiv.

— Områder der allmennheten har ingen interesse. Her må det kunne bygges. Kommunen må selv kunne bestemme. Sosialistene som ønsker å verne hele strandsonen gjør dessverre at det er kun de aller rikeste som har mulighet til å kjøpe eiendommer. Litt bygging vil stagge prisene.

Vi kan ikke likebehandle vår strandsone her på Sørlandet med strandsonen i Oslo-regionen.

- Gi oss tvilere tre gode begrunnelser for hvorfor du vil frata våre foreldre den trygghet det er i en god, offentlig eldreomsorg. BA, Vågsbygd

Det offentlige skal alltid ha ansvaret for eldreomsorgen, i likehet med alle helse- og omsorgstjenester, utdanning osv. Det offentlige skal betale og garantere og sjekke kvaliteten.

Eldre mennesker må også kunne velge den løsningen som passer best for den enkelte. Det er ingen sykdom å bli gammel. Private kan i større grad enn det offentlige skreddersy et opplegg for den enkelte. De kan garantere at det kun er et fåtall av mennesker som kommer på besøk. Jeg har hørt historier om eldre som får besøk av opp mot 100 personer til stell hjemme. Det er uverdig. Det er ingen motsetning mellom offentlig og privat omsorg. Begge er betalt av våre skattepenger og kontrollert at kvaliteten er god. Det gir bare den enkelte muligheten til å velge mellom flere og finne det som passer best.

- Utelukker du som Høyrerepresentant et samarbeid i regjeringsposisjon med FrP? I tilfellet svaret er ja, må du nå fortelle oss som vurderer Høyre eller Frp hvorfor. Tvilende borgerlig velger, Vennesla

Se ovenfor. Magnes spørsmål

- Hvordan stiller du og ditt parti seg til en opppmykning av lov verket for hold av fremmed artede dyr (øgler/ slanger)? Hilsen Helge Fidje

Positiv. Vi har, så vidt jeg vet, gjort en oppmykning her. Jeg vil også legge til at jeg kommer til å ta initiativ til et statlig senter for ulovlig importerte dyr i Dyreparken. I dag får de ingen støtte for å ta i mot dyr som folk har forsøkt smuglet til Norge. En oppmykning av regelverket og bedre oppfølging av dyrene er viktig.

- Jeg ønsker ikke en rød-grønn regjering. Spør derfor: Vil det ikke være taktisk klokt å gi stemmer til Venstre? Er det ikke slik at f.eks 10.000 stemmer til Venstre (eller det de trenger for å komme over sperregrensen),vil gi flere mandater på Stortinget til de borgerlige, enn samme antall stemmer til Høyre/Krf ville gjort?

Hilsen Arvid

Stem taktisk og støtt Høyre. I Vest-Agder for 4 år siden fikk Høyre 2 mandater med 78 stemmers overvekt. Det kommer til å bli utrolig tett over hele landet. Hvis Høyre får to herfra så vil SV trolig stille uten representant. Det er optimalt! Så stem Høyre for å støtte en fortsatt borgelig regjering. Det er Høyre som er garantist for en borgerlig regjering! Utjevningsmandater er ren bingo. Jeg håper Venstre når 4 prosent, men det kan ikke garanteres. Ved å stemme på Høyre så vil man være med på å sikre direktemandater. Det kan garanters!

- Hva er fordelen ved å stemme høyre når en har en gode del av sine sparepenger i aksjer? Mvh Pat

Vi vil fjerne formueskatten i løpet av perioden. Det er positivt for alle som sparer, men ikke minst for familieeide bedrifter og norske arbeidsplasser. Vi trenger mennesker som vil investere i Norge. Det skaper arbeidsplasser. Dessverre snakker kun sosialistene om norsk eierskap, men de skatter de som kan gjøre noe med det ut av landet.

Aksjer verdi er et utrykk for fremtidig inntjening i en bedrift. Med Høyre så går bedriftene i Norge bedre og de skaper verdier. Det gjør at aksjeverdien også vil stige. Jeg antar at du har tatt del i den eventyrlige oppgangen som har vært på børsen fordi norske selskap nå tjener penger som aldri før. Det er blant annet fordi Høyre har fokusert på lavest mulig rente, konkurransedyktig kronekurs, lavere skatter og avgifter og modernisering og effektivisering. Det betyr tryggere arbeidsplasser og god avkastning for de som sparer i aksjer.

- Hei, du sier at friskoler gir den enkelte elev større valgfrihet til å velge det som passer best for han\hun og at friskoler gjør også den offentlige skolen bedre.

Hva med de "resurssvake/vanskelige" elevene som friskolene ikke vil ha? (dvs de private skolene skummer bare fløten). Disse blir igjen I den offentlige skolen, som igjen fører til merutgifter for kommunene. I tillegg så må kommunen stille opp med ekstra resurser for de elevene som går I private skoler som trenger dette. Disse utgiftene får ikke kommunene dekket med noen ekstra bevilgninger. Hva har Høyre/regjeringen tengt å gjøre med dette?

Mvh Dag Steinar Wathne

Jeg opplever ikke at friskoler nekter ressurssvake elever plass. Slik skal det ikke være. Friskoler har ikke lov til å ta ut noen form for utbytte, det betyr at alt som betales fra det offentlige kommer elevene til gode. Det er viktig å huske, samtidig som friskoler kun er et supplement til den offentlige skolen. Det skaper valgfrihet for alle, ikke bare for de rike som sosialistene ønsker

- Hei der !Hvilken holdning har Høyre i Agder til at Hyttene på Bragdøya - Langøya - Svendsholmen og Hestehodet muligens får stå til tross for at dette område er kjøpt av kommunen og regulert til friområde . Og hva vil Høyre gjøre for å sikre almenningens rettigheter i område .

Hilsen Potensiell Høyrevelger

Områder som er regulert til friområder skal være friområder. Det betyr for alle ikke bare for de få. Jeg vil likevel si at jeg ikke kjenner denne saken godt nok til å kommentere denne saken spesielt. Hytteeiere og andre grunneiere som mister sin grunn skal alltid bli kompensert fult ut dersom det offentlige overtar eiendommen eller innskrenker bruksmuligheten. Hadde vært fint hvis du kunne ta direkte kontakt med meg.

- Vil Gitmark - og Høyre - ha en rød-grønn regjering, eller vil de ha en borgerlig samarbeidsregjering med Frp? Hilsen Line V

Hei Line! En stemme til Høyre er en stemme for en fortsatt borgerlig regjering. Jeg synes det er trist at FrP ikke har avklart om de ønsker å støtte denne regjeringen eller en rød-grønn. (jeg må til slutt si at jeg ikke vet hvem de grønne skal være blant SP, AP og SV. De er alle sosialister.)

Ønsker man fortsatt borgerlig regjering er det sikreste å stemme Høyre, her vet du hva du får. Det har vi vist gjennom fire år. En bedre skole, økt satsing på forskning, mer til vei, lønnsomme bedrifter, tryggere arbeidsplasser, lavere skatter og avgifter og mer valgfrihet. Vi har snudd pessimisme til optimisme! Jeg vil ha fortsatt fremgang og ikke et sosialistisk eksperiment!

Takk for meg. Nå blir det stand i sentrum.