Anmeldelsen lyder på at de to virksomhetene enten uaktsomt eller med vilje har tømt ut giftige kjemikalier i Kleivsbekken i Kvinesdal, skriver fylkesmannen på sin hjemmeside .

Fylkesmannen ber politiet vurdere om det i tillegg til de alminnelige straffebestemmelsene i forurensningsloven også skal vurderes foretaksstraff.

Anmeldelsen retter seg både mot Statnett SF som tiltakshaver og Veidekke AS som hovedentreprenør. Fylkesmannen har ikke grunnlag for å vurdere om Statnett gjennom kontrakt har overført ansvar for tiltaket etter forurensningsloven til Veidekke AS. Videre etterforskning må avklare dette.

Fylkesmannen ble mandag 15. august orientert fra Kvinesdal kommune om at det var påvist død fisk i Kleivsbekken på Øye. Dette området ligger nedstrøms Statnetts anleggsområde for etablering av ny likestrømsforbindelse mellom Norge og kontinentet (NorNed-kabel). Fylkesmannen kontaktet derfor Statnett og ba om avklaring på om det hadde vært spesielle utslipp ved anleggsdriften som kunne ha medført fiskedød som omtalt. Statnett ble også bedt om å utarbeide rapport som beskrev hendelsesforløp m.v.. Fylkesmannen ba samtidig Kvinesdal kommune om å bidra til innhenting av vannprøver samt sikre prøver av død fisk.

De videre undersøkelser i vassdraget, og bearbeiding av innsamlet materiale, har skjedd som et samarbeid mellom Kvinesdal kommune, Statnett og Fylkesmannen. Statnett engasjerte umiddelbart Norsk institutt for vannforskning (NIVA) til å foreta undersøkelser.

Oppsummert anser Fylkesmannen følgende forhold for solid dokumentert:

En ansatt med tilknytning til anlegget har torsdag 11. august tømt ut et kjemikalium på bakken på anleggsstedet i relativt kort avstand fra vassdraget.

Volum på utslippet er ikke kjent.

Kjemikaliet er av typen ”Mapequick AF 2000”, et stoff som benyttes for å redusere herdetiden for betong. Kjemikaliet består for en stor del av aluminiumsulfat. Det er kjent at aluminiumsulfat senker pH, og kan være akutt giftig for fisk.

Dagen etter utslippet ble det påvist død fisk i vassdraget nedenfor utslippsstedet. Det synes som om utslippet har tatt livet av all fisk nedstrøms anleggsområdet.

Vannprøver tatt fredag 12. august viser lav pH, og svært høyt innhold av aluminium nedstrøms anleggsområdet.

Vannprøver tatt mandag 15. august 2005 viser fortsatt noe forhøyede aluminiumskonsentrasjoner nedstrøms utslippssted.

Prøver av død fisk viser svært høye konsentrasjoner av aluminium på gjellene. Bunndyrundersøkelser foretatt etter utslippet viser en betydelig endret artssammensetning nedenfor utslippsstedet. Det opplyses fra NIVA at dette til en viss grad også kan tilskrives partikkelutslipp.

Fylkesmannen finner det sterkt klanderverdig at det her bevisst er tømt kjemikalier ut i terrenget i kort avstand fra vassdraget. Det er alminnelig kjent at aluminiumsulfat er giftig for vannlevende organismer, og det står uttrykkelig i HMS-datablad at dette ikke kan slippes til avløp, vassdrag eller grunn.

Fylkesmannen er ikke kjent med om virksomheten har andre prosedyrer som sikrer at det ikke slippes ut farlige kjemikalier. Virksomheten er imidlertid gjennom internkontrollforskriften pålagt å ha innarbeidet rutiner som skal sikre utslipp eller forurensning ikke skjer. Dersom virksomheten ikke har hatt egnede prosedyrer for å unngå utslipp, eller dersom prosedyrene ikke er gjort tilstrekkelig kjent for de ansatte, bør foretaksstraff vurderes særskilt. Fylkesmannen anbefaler derfor at etterforskningen også rettes inn mot å avklare dette.