KRISTIANSAND: -Tysk er så stygt, og så får en ikke bruk for det. Jeg tror jeg får mye mer bruk for spansk, sier Hanne Helle (13).

Hun går i åttende klasse på Haumyrheia skole, og i år har de for første gang begynt med spanskundervisning. Det har tatt helt av — dobbelt så mange elever vil ha spansk som tysk og fransk.

Motiverte elever

Det er helt stille i klassen når spansklærer Kristine Strømsvåg begynner timen.

— Hola! Como te llamas? Spør hun ut i klassen.

Elevene er kjapt oppe med hånda for å svare hva de heter.

De skal ha gloseprøve. I dag er oppgaven å skrive tallene 11-20. De har ikke hatt så mange undervisningstimer i spansk, men har likevel lært mye.

— Jeg synes ikke de andre språkene så noe gøy ut. Fransk er litt femispråk, og jeg har aldri vært i Tyskland. Jeg tror jeg får mer bruk for spansk, sier Emil Haugen (13), før han konsentrerer seg om prøven.

— Ja, det er litt mer fart i spansk, og så har vi det så gøy i timene. Vi er de første som får ha spansk, og jeg tror de andre er litt misunnelige, mener klassekompis Morten Larsen (13).

Klassen leser høyt «hva heter du», «hvor kommer du fra», «hvor bor du».

— Muy bien, veldig bra, kommer det oppmuntrende fra lærerinne Strømsvåg.

— Spansk er in i tiden, i media og musikk. Det er veldig populært å ha spansk, det er nytt og spennende. Dessuten har nesten alle vært i spansktalende land, sier hun.

— Jeg har ikke opplevd maken til motivasjon blant elevene, og de har kjempebra resultater.

Kuttet ut tysken

Haumyrheia skole er en av få skoler i Kristiansand som har begynt med spansk. Neste høst er kunnskapsløftet i gang, og da skal alle elever ha to fremmedspråk. Derfor har noen skoler allerede begynt å tilby spansk på timeplanen.

— Vi har hatt ute følere, og interessen for spansk har vært stor. Det virker som om det er en trend i tiden, blant annet drar mange på ferie til spansktalende land, sier undervisningsinspektør på Haumyrheia skole, Stein Engstrand.

— Kommer dere til å kutte ut tysk?

— Nei, ikke så lenge det er interesse for det, sier han.

Holte skole har i år kuttet helt ut tyskundervisningen til fordel for spansk.

— Interessen var så dårlig, at de få som skulle hatt tysk fikk spansk i stedet. Men vi tilbyr tysk til høsten igjen, sier rektor John Lie.

— Spansk er helt klart en motesak, det er det ingen tvil om. Det var et ønske fra foreldregruppa som gjorde at vi startet med spansk, sier han.

— Hvorfor tror du det er så populært?

— Det kan for eksempel skyldes ferieturer, nye landsmenn. Man vil jo gjerne kunne prate med dem, og Norge har blitt et flerkulturelt land, sier Lie.

Filonova og HiA har i år startet opp et innføringskurs i spansk. De har 63 studenter, de fleste av dem lærere.

— Det har vært en enorm søkning, så det er nok et behov, sier Tove Ugland, prosjektkonsulent på Filonova.

hilde.moi@fvn.no