Mens lyn og torden raste over Agder og Rogaland sent i går kveld, tikket dataene inn hos Sintef Energiforskning AS i Trondheim og hos Statnett. Hele 23 000 lynnedslag registrerte forsker Frank Dahlslett ved Sintef over sørvestlandet og Nordsjøen før midnatt torsdag kveld. Etter midnatt trakk uværet seg østover til Sverige, og Dahlslett endte opp med et tall på totalt 41 000 nedslag over Norge mellom torsdag ettermiddag og fredag morgen.

— Det er spesielt at uværet kommer så sent på året som nå. Vanligvis er det i juli og august at tordenværet kommer. Men vi har hatt et par dager med varme og fuktighet nå, sier Dahlslett til Fædrelandsvennens nettavis.

— Er Sørlandet spesielt utsatt?

— Ja, det kommer mye vestavær fra sørvest. Sørlandet og spesielt Østlandet er spesielt utsatt for godværslyn. I går kveld var lynet derimot det vi kaller frontlyn, som du også kan se på grafikken.

Rekorden for lynnedslag over Norge er på drøye 60 000 et døgn i 2003, ifølge forsker Dahlslett. Og selv om 23 000 lynnedslag også kan virke mye, kan Dahlslett berolige halvdøve sørlendinger om at de faktisk hørte tre ganger så mange drønn som det så ut til. På de sørlandske breddegrader er nemlig bare en tredjedel av tordenskrallene lyn fra sky til bakke.

— Resten av smellene kommer av lyn inne i skyene, sier Dahlslett.

Ingen personer skal ha kommet til skade i uværet, ifølge Stavanger Aftenblad. På Bømlo mistet to familier hjemmet sitt i en brann som trolig ble utløst av et lynnedslag, og i Øystese i Hordaland kom en familie på fire seg uskadd ut av huset da det begynte å brenne. Heller ikke i Risdalen i Alversund nord for Bergen og i Haugesund sentrum kom beboere til skade da lynet traff bolighus. I Stavanger mistet 25.000 personer strømmen i noe over en halvtime.