KRISTIANSAND: Kranselskapet ble i Kristiansand tingrett onsdag dømt for flere forhold. Retten la spesielt vekt på at selskapet har opptrådt uaktsomt ved å ikke ha gjennomført den obligatoriske 5 års-kontrollen som flytekranen, MABAS, skulle ha gjennomgått.

Da ulykken på Bystranda fant sted, 30. august i fjor, var denne fristen overgått med to måneder. Selskapet hadde dessuten ikke søkt om utsettelse av kontrollen, eller foretatt forberedelser til å gjennomføre en slik kontroll.

Styreleder Erich L. Esdar i Ankerdykkerselskap AS hadde følgende kommentar til fvn.no etter rettsmøtet i Kristiansand tingrett mandag:

— Jeg synes det er flisespikkeri, det er kun snakk om noen måneder, sier Esdar.

Selskapet ble også dømt for å ha opptrådt uaktsomt ved å ikke føre inn årlige ettersyn av kranen i kontrollboken. Ifølge regelverket til Sjøfartsdirektoratet er det krav om at dette gjøres.

Retten fant dessuten Ankerdykkerselskap AS skyldig i å ha opptrådt uaktsomt ved å ikke ha brukt slepebåt på strekningen Marvika til Bystranda. Ettersom flytekranen ikke har fartssertifikat for det aktuelle området, er bruk av slepebåt påkrevd.

Dette var forøvrig et forhold selskapet erklærte seg skyldig under rettsmøtet mandag.