KRISTIANSAND: Nå må det i stedet tas et krafttak for hjemmehjelpstjenesten, ifølge Simonsen.— Det er hjemmehjelpstjenesten som er demningen for sykehjemsplassene, og hvis ikke denne demningen styrkes, blir vi aldri kvitt den altfor store etterspørselen etter sykehjemsplasser, sier helse- og sosialdirektøren i Kristiansand kommune.I siste nummer av Kvart Stikka, internavisen for kommunen, uttrykker administrasjonen bekymring for politikernes fokusering på sykehjemsutbygging fremfor hjemmehjelp og omsorgsboliger.- Vi har en gitt sum hvert år, og vi som sitter høyt oppe mener det er galskap å bygge ut sykehjem på bekostning av hjemmesykepleien, sier Simonsen.Sykehjem for 400 mill.

Politikerne har de siste årene vedtatt en storstilt sykehjemsutbygging til totalt 400 millioner kroner:Valhalla omsorgssenter åpnet 1. mars i år, med 76 sykehjemsplasser og 12 dagplasser. Pris: 113 millioner kroner.Vågsbygdtunet skal åpnes i mars neste år, med 65 sykehjemsplasser og 10 omsorgsleiligheter. Pris: 120 millioner kroner.Elvegata bygges ut med 48 sykehjemsplasser og 12 dagplasser, ferdigstilt i september neste år. Prisen er 62 millioner kroner. Plassene erstatter sykehjemmet på motsatt side av gaten.På Bispegra er det vedtatt bygd 60 nye sykehjemsplasser til 100 millioner kroner, står ferdig i 2002.- Mens det er lagt opp til en utbygging av sykehjemsplassene fram til 2003, skjer det relativt sett en svekkelse i hjemmehjelpstjenesten, sier Svein Simonsen.Bukerundersøkelsen blant vestegder i 1997 viser at tre av fire i alderen 60 til 67 år ønsker å bli boende i egen bolig når de blir pensjonister. Over halvparten ønsker omsorgs- eller serviceleilighet om de blir pleietrengende.Helse- og sosialdirektøren advarer mot den passiviserende effekten sykehjemmet kan ha på enkelte.- Folk som kommer på sykehjem blir ofte sykere enn dem som bor hjemme. Det er også mange eksempler på at de blir mer pleietrengende. En gang var det pårørende som lurte på hvorfor beboeren ikke var blitt barbert? Vi lurte på om han ikke gjorde dette selv da han bodde hjemme. - Jo, men nå er han på sykehjem, svarte de.Følger med i balansen

Politikerne er klar over den vanskelige balansegangen mellom sykehjemsplasser og hjemmehjelp/omsorgsboliger, men ser ikke at trusselen presser på.- Det skal bygges ut til det er hundre prosent dekning. Ikke før den dagen en person som behøver sykehjemsplass kan gå rett ned og få, er det bygd nok plasser - så kan Simonsen si hva han vil, mener Olaf Messel (Frp).- Vi må observere hele tiden for å holde balanse og den optimale omsorgsform, sier Harald Sødal (KrF).Han kjenner problemstillingen, og mener Simonsen har et poeng.- I hvert fall tidligere år har vi vært for ivrige med å plassere folk som ikke selv ønsker det på sykehjem, sier Sødal.- Skulle vi hørt på fagfolkene, hadde vi knapt bygd noen av de nye sykehjemmene, sier Steinar Olsen (H), som ser at politikerne og administrasjonen har tenkt forskjellig.Han mener kommunen er i ferd med å oppnå en riktig balanse.- Men fører ikke utbyggingen til at kanskje flere enn de som strengt tatt har behov for det søker sykehjemsplass?- De som bor på sykehjem har et reelt behov for det. Det nytter ikke hva fagfolk sier hvis personen føler det tryggest å bo der, påpeker Olsen.