ARENDAL: — Det var sent onsdag 3. juni i fjor. Vi var en gjeng som spaserte til Arendal sentrum. En bil stanset i lyskrysset ved Langsæv. Kameraten og jeg gikk bak bilen og over på den andre siden. Vi skøyet og lo. Plutselig hørte vi et smell. Jeg kjente smerte i låret og så blodet rant, fortalte 21 år gamle Daniel Eiderbrink i Nedenes herredsrett.- Episoden har gitt meg psykiske problemer som vil følge meg resten av livet. Jeg tenker stadig på hva som kunne skjedd hvis kulen hadde truffet litt høyere på låret. Da jeg ble utskrevet fra sykehuset stengte jeg meg inne. Jeg var redd, våget ikke å gå ut, fortalte svensken i retten.Svenskens eldre bror fulgte 21-åringen til Norge. De to kjørte i ti timer fra Malmø for å vitne i saken. I går møtte de begge gjerningsmannen ansikt til ansikt i retten.Sint fordi svensken var glad?

— Få sekunder før det første skuddet sa tiltalte noe sånn som «Hva faen er de så glade for», eller «hvorfor er de så fornøyde». Etter skuddet sa han noe sånn som «Jeg tror jeg traff ham i armen», sa Anette Nygård fra Saltrød i Arendal. Det var hun som kjørte bilen den tiltalte 26-åringen tidligere sersjanten satt i. Også hun ble rammet av ett av skuddene som ble avfyrt.Kvinnens forklaring gikk stikk i strid med det 26-åringen forsøkte å overbevise retten om, nemlig at han ikke så noen på gata. Selv om han var påvirket av amfetamin og beroligende tabletter mente han å huske at det ikke var folk i nærheten av bilen.26-åringen, kameraten og kvinnen kom fra en samling der de skulle minne en kamerat som få timer tidligere omkom i en trafikkulykke mellom Arendal og Grimstad. 26-åringen la ikke skjul på at han var oppskaket på grunn av kameratens død. Han har erkjent straffeskyld for tiltalen og retten skal ta stilling til graden av uaktsomhet ved ugjerningen.Pistolen kjøpte han tidligere denne dagen for 3.000 kroner. Formålet var å skyte på blink.Uvitenhet om våpen?

26-åringen hevdet overfor retten at han var nervøs for det ladde våpenet og at skuddene ble utløst da han forsøkte å tømme våpenet for kuler. Han påsto han ikke visste hvordan dette ble gjort og han visste ikke at våpenets sikkerhetssystem var ute av drift.Da aktor spurte om ikke han som sersjant hadde fått opplæring om våpen i forsvaret svarte 26-åringen at han ikke husket hva han hadde lært og ikke lært.- Mens jeg holdt på med å avspenne våpenet gikk det av to skudd til. Jeg trodde jeg holdt løpet mot gulvet, men det ene skuddet må ha gjort at pistolen ble løftet slik at det andre skuddet gikk av i seteryggen, fortalte 26-åringen, som i dag er nattevakt på et hotell på et typisk turiststed.La skylden på pakistaner

Anette Nygård ble truffet i ryggen og alvorlig skadet bare få sekunder etter at den intetanende svensken var blitt truffet i låret mens han gikk på fortauet. Alle tre skuddene gikk trolig av mens tiltalte hans venner ventet på grønt lys.Aktor Leif Aleksandersen sier til Fædrelandsvennen at skuddramaet kunne fått et langt mer alvorlig utfall. I følge Aleksandersen var det tilfeldig at kulene traff i låret og i ryggen. I retten minnet aktor 26-åringen på hans første forklaring til politiet, om at det skulle vært en pakistaner som avfyrte skuddene.- Jeg vet det. Jeg løy. Kameraten min og jeg var redde og var enige om å finne på noe, sa 26-åringen, som sto tiltalt for en rekke forhold. 26-åringen ble forsvart av advokat Per Sjong Larsen fra Oslo.Så ingen pistol

26-åringens forklaring om at skuddene gikk av ved et uhell ble ikke støttet av politiførstebetjent Harald Knutsen, som mente 26-åringen måtte ha holdt våpenet opp og ut mot gaten når han avfyrte det første skuddet.De to andre skuddene må ha blitt avfyrt i høyde med baksetet, mente Knutsen, som fant to patronhylser på gulvet bak i bilen og en patronhylse på utsiden av bilen.Verken svenske Daniel Eiderbrink eller andre vitner kunne huske å ha sett noen hånd eller pistol ut av vinduet på den mørke bilen i lyskrysset.