— Det er jo trist at det er slik på den ene siden. Men på den andre siden er det veldig bra at skadene er funnet og at vi kan gjøre noe med det, sier kirkeverge Øystein Ramstad.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Torsdag formiddag ble klokketårnet undersøkt skikkelig. Her er råteskadene på bærekonstruksjonen alvorlige.

Dette er synet som møter en når man står foran hovedinngangen til Mandal kirke. Det meste er åpnet for å komme til med reparasjon på bærekonstruksjonen. Foto: Jarle R. Martinsen

— Mugg og fukt sitter dypt inne i treverket. Bæreevnen er betydelig svekket, sier spesialrådgiver i Kirkens Arbeidsgiverforening, Margrethe Moe, som var med på undersøkelsene.

Store skader

Med dette er enda mer skadelige råteskader funnet på kirka. Fra før av er det avdekket store skader i våpenhuset og rundt inngangspartiet.

Her er arbeidet nå godt i gang for å reparere den snart 200 år gamle kirken. Store deler av kirkens frontparti er jekket opp noen millimeter slik at man kan erstatte de ødelagte bærebjelkene.

Dessuten er kirkens orgel stengt av og pakket inn for å hindre at instrumentet blir skadet av støv.

Må kanskje omprioritere

Det er satt av åtte millioner kroner til jobben. En god del av disse pengene er ment til innvending renovering.

Taket på klokketårnet og dets innhold kan bli løftet ned på bakken for å bli reparert. Foto: Jarle R. Martinsen

— Men nå kan det hende vi må omprioritere bruken av pengene slik at vi kan begynne på jobben med å ordne tårnet. Det haster mer å få gjort noe med tårnet enn innvendige ting, sier prosjektleder fra Mandal kommune, Tor Birkeland. Han sier at de nå må drøfte hvordan de skal gripe saken an.

Tårnet tas ned?

— Det kan være det både er billigere og mer praktisk å løfte ned hele tårntaket og dets innhold og reparere det på bakken, sier Ramstad.