Kritikken gjelder den store forskjellen i egenandeler som menn og kvinner må betale for å få utført slike inngrep på norske sykehus. Kvinner må betale en egenandel på 6.079 kroner, mens menn betaler 1.268 kroner.

Likestillingsombudet har tidligere – i 2002 og 2003 – behandlet denne saken, og ga da klar beskjed til Helsedepartementet om at dette var brudd på likestillingsloven. Egenandelene var den gang de samme som i dag, slik at kvinner måtte betale vel 4.800 kroner mer enn menn for å bli sterilisert.

Årsaken til forskjellen er at inngrepet hos kvinner er mer komplisert enn hos menn. Egenandelen for kvinner dekker omtrent 50 prosent av kostnaden, mens egenandelen for menn forutsettes å dekke hele kostnaden med inngrepet, får NTB opplyst.

Klagenemnda

Helsedepartementet påklaget Likestillingsombudets avgjørelse til Klagenemnda for likestilling, men uten å få medhold. Kristin Mile viser til Klagenemndas vedtak når hun nå på nytt tar opp denne saken i et brev til Sosial— og helsedirektoratet.

– Dette vedtaket har som kjent ikke blitt fulgt opp, og den ulovlige forskjellsbehandlingen har fortsatt, heter det i brevet.

Kristin Mile viser til en rapport som SINTEF har skrevet på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet om «Steriliseringshyppighet i Norge før og etter innføring av egenandel». Der går det fram at antallet steriliseringer blant kvinner ble redusert fra 5.438 i 2001 til 1.888 i 2002 – og ytterligere redusert til 1.794 i 2003. Antallet steriliseringer blant menn er ikke blitt nevneverdig endret.

Ignorerer vedtak

– Rapporten dokumenterer altså at innføringen av ulike egenandeler på sterilisering har hatt reelle negative konsekvenser for kvinner, noe som etter mitt syn ytterligere forsterker behovet for å få brakt den lovstridige praksisen til opphør, skriver Kristin Mile.

I brevet til Sosial- og helsedirektoratet ber hun direktoratet opplyse om konklusjonene i rapporten vil føre til at spørsmålet om egenandeler blir tatt opp til ny vurdering.

– Det er bekymringsfullt at regjeringen og Stortinget ser ut til å ignorere Klagenemndas vedtak. Men det er lite vi kan gjøre. Likestillingsombudet kan ikke komme med pålegg til lovgivende myndigheter, sier Kristin Mile til NTB.

Ikke prioritert

Assisterende direktør Bjørn Guldvog i Sosial- og helsedirektoratet sier til NTB at Stortingets vedtak om egenandeler ble fattet på bakgrunn av prioriteringsutredningene på 1990-tallet, der det ble fastslått at sterilisering ikke skulle være en prioritert helsetjeneste.

– Det var forventet en nedgang i steriliseringstallene. Jeg antar at Stortinget tok dette med i sine vurderinger, sier Guldvog.

Han sier at Sosial- og helsedirektoratets oppgave er å finne ut om innføring av egenandeler har hatt negative helsemessige konsekvenser, og om aborttallene har endret seg. Dette er foreløpig ikke påvist.

–Én problemstilling er om dette har slått spesielt uheldig ut i enkelte grupper, for eksempel i innvandrergrupper der sterilisering kan være en akseptert prevensjonsmetode – i motsetning til andre prevensjonsmetoder, sier Guldvog.

Han opplyser at Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å lage en rapport om dette i løpet av vinteren. I tillegg vil Sosial- og helsedirektoratet be Steriliseringsrådet vurdere dette spørsmålet.