KRISTIANSAND: Tidligere har Fædrelandsvennen meldt om restaurant Hvide Hus Brasseriet som gikk konkurs etter at røykende gjester sviktet spisestedet. Andre steder har det vært reduksjoner i bemanningen.

Derfor diskuterte bystyret torsdag om kommunen skal bli mer liberale på dispensasjoner fra røykeloven.

Rune Rasmussen fra Fremskrittspartiet mente at bystyret ikke bare kan se på at arbeidsplasser går tapt på grunn av røykeforbud på serveringssteder, i følge NRK Sørland

Mette Gundersen fra Arbeiderpartiet sa nei til forslaget om å myke opp håndhevelsen av loven, og mente bransjen kunne takke seg selv for situasjonen de er kommet i.

— Den første røykeloven gikk ut på at halvparten av lokalet skulle være røykfritt og den andre halvparten kunne det røykes i, og hvis næringa hadde overholdt dette - så tror ikke jeg den nye røykeloven hadde blitt innført, sa Mette Gundersen.

Både Fremskrittspartiet, Demokratene og De grønne ville åpne opp for en mindre restriktiv håndhevelse av røykeloven, men fikk ikke flertall.

I Kristiansand er det bare Shalams kafe som har fått dispensasjon fra røykeloven. Shalam gir vekk mat, og konkurerer dermed ikke med andre serveringsbedrifter.