KRISTIANSAND: Det sier flere kilder Fædrelandsvennen har snakket med i SV. Flere trekker fram den sterke veksten SV har fått på Sørlandet etter at Urfjell ble partiets frontfigur her nede. Urfjell er også fylkespolitiker og kommunepolitiker med kultur som spesialfelt. Selv sier Urfjell dette:— Vi må sikre Sørlandet uttelling hvis det blir ny regjering. Selv tror jeg nok at jeg først og fremst skal konsentrere meg om å vinne en plass på Stortinget. Holmelid statsråd?

En annen som trekkes fram er SVs partiveteran Alf Holmelid. Han har vært med på å utmeisle SVs nye næringspolitikk og lanseres som en mulig nærings- eller utdanningsminister. Mange kaller ham en av SVs mest kunnskapsrike og erfarne politikere.Holmelid har hatt lederstillinger i Elkem, har lang erfaring fra lokalpolitikk og er nå forskningsdirektør på Høgskolen i Agder (HiA). I tillegg sitter han i SVs sentralstyre.- Jeg vil ikke kommentere min egen posisjon. Men at det er viktig med personer fra Sørlandet i en eventuell ny regjering, det er sant, sier Holmelid. Klungland statsråd?

Den tredje statsrådskandidaten fra Sørlandet er Aps stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland. I Ap er det bare han man mener har format nok på den rød-grønne siden fra vår landsdel. Det snakkes om Klungland som næringsminister eller olje- og energiminister.- Slik vil jeg ikke en gang tenke på nå i ferien, sier Klungland til Fædrelandsvennen.En kilde sier det selvsagt også kan være aktuelt å lansere «overraskelseskandidater» fra for eksempel næringslivet. Men navn på disse vil ingen ut med.I Sp er det ingen som tror at partiet har statsrådemner på Sørlandet nå, men partifolk mener det er flere gode kandidater til andre stillinger i regjeringsapparatet. Tradisjonelt har Sørlandet alltid kommet dårlig ut av personkampen når det er rød regjering. Dette har naturligvis med styrkeforhold å gjøre. Ap har ikke stått sterkt i vår landsdel. Men i år er det for første gang snakk om en mulig regjeringskoalisjon på venstresiden, og derfor kan ting endre seg betydelig i forhold til det vanlige bildet. Kanskje særlig siden SV er uten regjeringserfaring. Politikere ute i provinsene kan slippe lettere fram. De slipper å konkurrere med en stor partielite. To sekretærer?

Fædrelandsvennen har samtalt med en rekke kilder i både Ap og SV for å finne ut hvilke sørlendinger som kan være aktuelle for en fremtid i regjeringsapparatet hvis de rød-grønne vinner valget. De fleste tror det er i statssekretærkorpset Sørlandet har muligheter. Mer enn én statsråd får landsdelen neppe, er omkvedet. Trolig blir det ikke mer enn maks to statssekretærer heller. Ingen vil stå fram offentlig og snakke navn. Både av frykt for å ødelegge for seg selv, men også av frykt for å «rote til» Sørlandets muligheter. Men flere navn diskuteres.- I SV har Kristin Halvorsen lagt ned forbud mot å tenke personer i forkant. Regjering er en stor kabal, hvor partiledelse drøfter med partiapparatet før avgjørelser tas. Man skal fordele mellom kjønn, mellom regioner og landsdeler og mellom ulike aldersgrupper. Denne gang skal vi også fordele mellom tre partier, hvis vi vinner, sier SVs partiveteran Stein Ørnhøi. Han har gjort sørlending av seg, bor i Tvedestrand og kan selv være en aktuell kandidat.- Vel de skal være i knipe før de ringer meg, sier han og ler, og mener Sørlandet har mange gode kandidater, uten å ville nevne navn.