Washington (NTB-Reuters): Enhver katteeier vet at kosedyret har sterke meninger om hva det liker eller ikke liker å finne i matskålen. Søtsaker tilhører visstnok den siste kategorien, hvis de ikke inneholder en annen og mer fristende ingrediens vel å merke.

Forklaring

– En mulig forklaring for dette er at de ikke er i stand til å kjenne igjen søtsmakende innhold som sukker, sier Xia Li fra Cornell University i New York, som er en av lederne for et britisk-amerikansk forskningsprosjekt.

Og nøye undersøkelser har vist at kattedyr ikke er helt som andre pattedyr når det gjelder smaken for det søte.

Smaksdøren til pattedyrene heter T1R og er delt inn i to underdeler: T1R2 og T1R3. Kattenes T1R2 er ikke helt som hos oss andre og det gjør dem søthetsblinde, ifølge forskerne.

Søthetsblindhet

– Bortsett fra denne søthetsblindheten, er kattenes smakssans helt normal, skriver forskerne på nettsiden Public Library of Science Genetics.

Joseph Brand, som også arbeidet med prosjektet, tror at den manglende sansen for det søte også forklarer noen katters surmulende holdning til sine omgivelser.

– Jeg sier spøkefullt: Ikke rart at noen katter er sure – ikke bare må de jakte på sin egen mat, men de kan ikke nyte en søt dessert en gang, sier Brand.

(©NTB)