KRISTIANSAND: – Flere sykehjem har lange og kronglete rørsystem der vann kan bli stående. Det øker muligheten for legionella, sier Hagestad til Fædrelandsvennens nettavis.

Siden eldre mennesker er mest mottakelige for den dødelige bakterien, håper fylkeslegen å få sjekket sanitærsystemet på minst 10 sykehjem i løpet av høsten. Hvilke sykehjem som skal smittesjekkes er ennå ikke bestemt.

En pekepinne

– Vi vil ha et møte med kommunene først. I tillegg trenger vi mer midler. Vi har en søknad inne hos Helse— og omsorgsdepartementet.

Helsetilsynet i Vest-Agder er det første i landet som vil foreta en slik undersøkelse, ifølge NRK Sørlandet. Hagestad tror resultatet kan gi en pekepinne på hvor utbredt bakterien er på sykehjem.

– Vi hadde nylig et tilfelle i Trondheim der en mann ble smittet i dusjen på en eldreleilighet. De største utbruddene av legionella i Norge har vært fra anlegg med utslipp av vanndamp til friluft. Men legionella kan også smitte innendørs gjennom vanndråper, sier han.

Blir ikke overrasket

Hagestad kjenner ikke til legionellatilfeller på sykehjem tidligere, men mener det er en viss underdiagnostering på enkelttilfeller. Han tror flere tilfeller av legionella kan ha blitt vurdert som lungebetennelse.

– I tillegg til et kronglete rørsystem, har flere sykehjem også redusert temperaturen i vanntanken for å hindre skolding av pasienter. Det gjør at legionellabakterien kan trives i tanken.

– Regner du med å finne bakterien på de 10 sykehjemmene?

– Jeg regner ikke med det. Men jeg vil ikke bli overrasket om gjør det.