Han synes det foreløpig er snakk om innkjøringsproblemer og ikke grunnleggende styringsproblemer. Og han synes at finansminister Kristin Halvorsen har vært en positiv overraskelse.

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen tror at SV ikke klarer å sitte i hele fireårsperioden, og at slitasjen med å være i regjering vil tvinge partiet ut. Han regner med at Arbeiderpartiet vil fortsette som mindretallsregjering, eventuelt i to spann med Sp med en mer moderat politikk, basert på støtte fra Kristelig Folkeparti.

Lage politikk

— Først må jo regjeringen lage mer politikk og fremme flere saker for Stortinget. Da vil det vise seg om SV virkelig får innflytelse over politikken. Skjer ikke det, kan man kanskje begynne å spekulere i hvor lenge partiet vil sitte i regjering, sier Aarebrot til NTB.

Hagen mener at SV har hatt store problemer med overgangen fra opposisjonsparti til regjeringsparti, og at slitasjen mellom regjeringsmedlemmer og stortingsgruppe forklarer den lave oppslutningen. På den siste målingen har SV falt til rett under 6 prosent.

Aarebrot sier det har vært en del «skurr» i startfasen, der medlemmer av regjeringen har informert stortingspolitikerne dårlig. Ikke nødvendigvis med hensikt, men snarere som et resultatet av at det er en ny rolle å fylle.

Ikke mer enn ventet

— Men alt i alt synes jeg dette ikke er mer enn man kunne vente når et parti som har drevet til dels høylytt opposisjonspolitikk i over 40 år, plutselig skal å vise ansvar og veie sin uttalelser med omhu, sier valgforsker Aarebrot.

Han er enig med dem som gir treningskast én eller to til kunnskapsminister Øystein Djupedal. Mange aviser driver den slags yatzy om dagen, og Djupedal kommer stort sett dårlig ut.

— Han har gjort en del begynnerfeil, enten han nå har sagt eller ikke sagt det om bordbønn og barneoppdragelse. Det kom ut feil, og det burde han ha skjønt. Men at han brutalt stanset friskolene, var ikke noen glipp. Det var nøye planlagt politikk, sier Aarebrot.

Han mener det største problemet for SV blir å vende seg av med utspillspolitikken.

— Partiets statsråder er i søkelyset hele tiden, og trekkes opp av mediene. De blir for lett lurt, sier han.