OSLO: — Jeg spiller gamlekjæresten til en av rollefigurene, samtidig som jeg er advokat for en del investorer i serien, forteller den erfarne skuespilleren fra Mandal.

I tiden fremover vil han bli mer og mer synlig i såpeserien Hotel Cæsar på TV 2. I virkeligheten har han riktignok bare noen få måneder igjen på settet, hvor han begynte å jobbe i august i fjor. Innspillingene ligger nemlig om lag 100 episoder, eller et halvt år foran det som blir vist på tv.

— Det blir nedtrapping nå fremover, men jeg vil være med på innspillingene sporadisk fram til mai, forklarer Even Rasmussen, som i serien har fått navnet Philip Guttormsen.

Rasmussen er mest kjent for å opptre i teater, men har virkelig funnet seg til rette sammen med de andre såpestjernene som alle farter rundt i gangene på settet.

  • Jeg stortrives, sier han.

Tett i tett

Ikledd dresskostyme, sminket og med mikrofon i håret står han inne i det ene av de tre studioene hvor alle innendørs-scenene i Hotel Cæsar spilles inn.

Alt ligger her, i det som en gang var Myhrens Mekaniske Verksted ved Akerselva. Det berømte inngangspartiet, med bysten av avdøde Georg Anker-Hansen. Like ved ligger restauranten Cleo bestående av noen bord og noen stoler. Familien Halvorsens leilighet ligger rett ved kjøkkenet. I et annet studio finner vi det som er hotelladministrasjonen. Astrid Anker-Hansens suite, heisen til toppetasjen og Ankerseteren ligger der også. Alt tett i tett.

— Vi gjør klar for opptak! Helt stille! roper innspillingsleder Christian Omsted.

Kamerafolkene, sminkør og skuespillerne gjør seg klar inne i det som er kjøkkenet i den populære tv-serien.

— Og kjør! sier Omsted.

Opptakene er i gang.

Rollefigurene May (Ingeborg Sundrehagen Raustøl) og Benedicte (Ingrid J. Nordby) står og diskuterer mens de jobber på kjøkkenet. Inn kommer Marianne, Mays mor (Marit Synnøve Berg) og Philip Guttormsen (Even Rasmussen), Mariannes gamlekjæreste.

May gir uttrykk for at hun er svært lite fornøyd i nærvær av morens eks-kjæreste. Hun og Benedicte går i sinne ut fra kjøkkenet mens Marianne og Philip står igjen.

— Takk! ropes det fra innspillingslederen igjen.

Han er fornøyd med en av scenene til episoden 1162, som vises til høsten. Produksjonen kan gå videre til neste scene.

Høyt tempo

— Den største forskjellen fra å jobbe med teater, er det utrolige tempoet. Her spilles det inn en halvtime med film hver dag. Det er veldig mye, også i forhold til vanlig film. Vi får bare beskjed om hva vi skal gjøre og hva vi skal si. På teateret øver vi i åtte uker. Der kan vi diskutere oss fram til hva vi mener er de beste løsningene. Her er det kun under leseprøvene, når vi sitter sammen og øver på dialogen vi har mulighet til å få noen innflytelse på det hele. I studio er det ikke tid til diskusjon, sier Even Rasmussen.

Han hadde aldri forestilt seg noen rolle i den populære såpeserien, som har gått på skjermen fem dager i uka i seks år, kun avbrutt av jule- og sommerpauser, og som er Skandinavias lengst sendte såpeserie. Men så en dag i fjor sommer ble han oppringt og bedt om å komme på prøvefilming.

— Jeg hadde ikke en gang fulgt med på serien på tv heller. Men det har vært en veldig fin tid. Spesielt arbeidsmiljøet er bra. Og så er alt så profesjonelt. Alle har oppgaver som gjør at produksjonen går så smertefritt. Og så er det et konfliktfritt miljø. Kanskje fordi tempoet er så høyt at det ikke er tid til konflikter, smiler han.

Ordentlig borger

Dagene hans varierer. Men som oftest begynner arbeidsdagen om morgenen. Og så er den slutt ved 17-tiden.

— Det er litt herlig også. Nå føler jeg meg nesten som en ordentlig borger, med normal arbeidstid. Spiller man på teateret, begynner ofte ikke prøvene før langt ut på formiddagen. Og på kveldene er det forestillinger. Nå har vi i det minste stort sett fri om kveldene, bortsett fra at det er en del manus som pugges på kveldstid, sier 43-åringen.

Selv om han har hatt tilholdssted i Oslo mer eller mindre siden 1981, har han beholdt Mandals-dialekten. Også i tv-serien.

— Det har litt å gjøre med at jeg ganske enkelt ikke klarer å «oversette» med det store tempoet vi har. Selv om jeg spiller teaterstykker på østlandsdialekt, føler jeg meg mer komfortabel med min opprinnelige dialekt på Hotel Cæsar, innrømmer Rasmussen.

Egentlig er han glad for at rollen han har i såpeserien bare er en gjesterolle.

— Den tiden jeg er med, føler jeg er lenge nok - både for meg selv og for tv-seerne. Ikke at det er noe galt i det, men jeg ønsker ikke å kun bli husket som Philip fra Hotel Cæsar. Mange minnes Toralv Maurstad kun som Georg Anker-Hansen i tv-serien, uten å huske alle de store rollene han har hatt opp gjennom årene, sier 43-åringen.

Han har planer for hva han skal gjøre etter oppholdet på Cæsar, men har ikke lyst til å dele det med offentligheten. Ikke ennå.