MANDAL: Bare 3,2 prosent av brukene på Agder er nå økologiske.

— Jeg tror dette skyldes den generelle tilbakegangen i landbruket med mye salg av melkekvoter og gårdsbruk, sier leder for forsøksringen i Agder, Inger Birkeland Slågedal.

Det er også krav fra meieriet om at de som skal ha pris for salg av økologisk melk, skal bo i en klynge. - Mange gjør jo ikke det, fastslår Slågedal.

Men en kommune skiller seg ut, nemlig Åseral. Her bor nettopp mange økologiske bønder i en klynge og oppnår bedre priser for melken. I Åseral er 11 prosent av bøndene økologiske - og har dermed nådd det nasjonale målet.

— En arbeidsgruppe fra blant annet forsøksringen og bondelaget jobber for å prøve å snu trenden på Agder. Blant annet prøver vi å få festivaler og offentlige kantiner til å kjøpe inn økologisk mat, sier Slågedal.

Hun viser til Danmark, der salg av økologisk mat er blitt en knallsuksess, noe hun både håper og tror vil spre seg til Norge med full styrke.

For øvrig kan alle bønder på Agder få vurdert om det lønner seg å gå over til økologisk. En slik vurdering kan de få gratis gjennom Forsøksringen.