KRISTIANSAND: Jaktlagene skal fortsatt ha muligheten til å selge mindre mengder kjøtt til private uten at kjøttet er blitt stemplet og godkjent. Men Mattilsynet vil ha slutt på at elgjegere selger ukontrollert kjøtt videre til restauranter, butikker og institusjoner. — Det er også ulovlig å ta elgkjøttet med til en butikk eller slakteri for oppmaling om slaktet ikke er godkjent på forhånd, sier veterinær Arild Hetland.Mattilsynet vil med økt kontroll hindre at dårlig kjøtt legges ut for salg, og at smittefarlig kjøtt havner i butikker og slakterier for partering eller salg.- Kjøtt som skal bearbeides i en godkjent næringsmiddelvirksomhet, må være kontrollert selv om kjøttet kun skal brukes privat, sier Ragnhild Schei i Mattilsynet. Liten respons

For å klare målsetningen om mer kontrollert viltkjøtt, har Mattilsynet sendt rundskriv til samtlige jaktlag i Vest-Agder.- Vi har bedt jaktlagene gå sammen om opprettelse av kontrollsteder der veterinær kan undersøke og stemple kjøttet, sier seksjonsleder Ragnhild Schei i Mattilsynet.Så langt har det vært liten reaksjon på Mattilsynets rundskriv. Bare ett kontrollsted er meldt inn for godkjenning. Så langt er Spikkeland Viltslakteri på Finsland det eneste godkjente kontrollstedet for vilt i Vest-Agder.- En låve, uthus eller garasje kan være et egnet kontrollsted. Lokalet må være godt ventilert og med godt lys, og slaktet må kunne kontrolleres hengende, sier veterinær Arild Hetland.Hetland er en av fem veterinærer som har ansvaret for å kontrollere alt viltkjøtt i Vest-Agder. Kontrollen har en prislapp på 410 kroner timen pluss tre kroner for hver kjørte kilometer.- Dersom flere jaktlag går sammen om ett godkjent kontrollsted, vil utgiftene for kontrollen kunne bli redusert betydelig. Det koster ikke noe særlig mer å kontrollere flere elg, sier veterinær Arild Hetland. Benbrudd

Kontrollen av elg er så vidt kommet i gang i år, men veterinær Arild Hetland mener å spore en viss bedring av elgens helsetilstand. - Etter min mening er det færre avmagrede dyr nå enn tidligere, sier Hetland.Under kontrollene sjekker han hjerte, lunger og nyrer. Han ser spesielt etter om dyret har hatt betennelser eller om den har vært angrepet av parasitter.- I dag kontrollerte jeg en elg som hadde brukket et ben. Elgen var merkbar mager og led ganske sikkert før den ble skutt. Men kjøttet var det ingenting i veien med, sier Hetland. Tungmetaller

Under årets kontroll av elgkjøtt for Mattilsynet tar også veterinæren prøver av elg og sender til Norges Veterinærhøyskole. På Veterinærhøyskolen skal viltets lever, nyre og muskelvev undersøkes for tungmetaller etter et nøye oppsatt EU-direktiv. Det tas en A- og en B-prøve og resultatet av prøvene inngår i et internasjonalt overvåkingsprogram for elg, rådyr og hjort. Denne kontrollen koster ingenting for jaktlagene. Staten betaler.helge.corneliussen@fedrelandsvennen.no